Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

(Erkend) Goed Doel als rechthebbende?


25 april 2006

Vraag nummer: 4404  (oude nummer: 7920)

Waarom is het niet toegestaan een Goed Doel(erkend) b.v. De Dierenbescherming of natuurmonumenten, als rechtsopvolger/rechthebbende aan te wijzen? Zo'n erkend goed doel is toch te beschouwen als een rechtspersoon?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Wettelijk is er niets op tegen dat dit soort rechtspersonen ook rechthebbende van een graf zijn. Alleen de houders van begraafplaatsen gaan er in hun regelingen vaak van uit, dat in graf in handen van familie is en blijft. Maar uitzonderingen zijn in die verordeningen en reglementen altijd mogelijk en er kunnen in bepaalde situaties best graven aan dit soort instellingen worden toevertrouwd, bijvoorbeeld als het een specifieke wens van de overledene is.

Maar het is een beetje een theoretische vraag. Het is andersom juist zo dat dit soort rechtspersonen helemaal geen rechtsopvolger/rechthebbende van een graf willen zijn. Het is het soort verantwoordelijkheid dat men in de regel helemaal niet wil. Je ziet dat ook wel eens bij een universiteit of een andere instelling die een legaat krijgt, mét een graf. Daar heeft men geen verstand van en zit niemand op te wachten. Als men een graf heeft of toegewezen gekregen heeft, brengt men het vaak onder bij een speciale stichting zoals de Stichting Grafzorg Nederland.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE