Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Erfen eigendomsrecht graf


25 januari 2017

Vraag nummer: 49255

Mijn broer is eigenaar van het graf van onze ouders.
Hij stelt dat als hij komt te overlijden zijn vrouw eigenaar wordt omdat ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
Is het mogelijk dat ons familie graf in handen komt van zijn schoonfamilie ?

Antwoord:

Geachte heer,

Als u niets onderneemt, kan het inderdaad zo zijn dat uw familiegraf in handen komt van een schoonfamilie. Maar niet vanwege het erfrecht, want dat heeft er niets mee te maken. Ook niet vanwege het in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Uw broer heeft daar een verkeerd beeld van.

Ik zou als ik u was bij de administratie van de begraafplaats een brief deponeren, die ik aangetekend zou versturen, waarin u vraagt om wanneer uw broer overlijdt, de grafrechten van het graf van uw ouders per direct op uw naam over te schrijven. Ook, om het u direct te laten weten als uw broer afstand doet van het graf of de gebruiksrechten niet verlengt. In dat geval wilt u de rechten graag hebben.

Het is simpelweg zo dat als de rechthebbende van een graf overlijdt - in dit geval is uw broer rechthebbende van de graf van uw ouders - de eerste de beste persoon die bij de administratie van de begraafplaats om de rechten vraagt, ze ook krijgt. U moet zorgen dat u de eerste bent die het vraagt of het gevraagd heeft.
U moet dus zorgen dat er een brief ligt, waarvan u een ontvangstbewijs moet hebben. Als uw broer overlijdt, moet u ook meteen met de administratie van de begraafplaats contact opnemen om aan die brief te herinneren en de rechten van het graf van uw ouders te claimen.

Verder moet u nooit meer met uw broer over dit onderwerp praten. Ik weet niet hoe uw verhouding is, maar als die slecht is en u er voortdurend naar vraagt, zou hij de grafrechten nu al op naam van zijn vrouw kunnen laten overschrijven, om u dwars te zitten of u te plagen. U moet niet provoceren,maar gewoon die brief bij de administratie bezorgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE