Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eeuwige grafrechten verlengen?


19 juni 2015

Vraag nummer: 42693

Mijn vader is overleden in 1952 en begraven op de katholieke begraafplaats in Steenwijk. Mijn moeder is bijgezet in het graf in 1994. Omdat ze in een verpleeghuis in Meppel is overleden, weigerde het kerkbestuur in eerste instantie een bijzetting in het graf. Mijn moeder heeft ons altijd vertelt dat er sprake was van eeuwig durende grafrechten.
Omdat de grafsteen in zeer slechte staat was, wilde de familie een nieuwe steen plaatsen op het graf. Dit werd geweigerd, tenzij er geld werd betaald. De familie betaalde circa 1000 euro. Nu komt het kerkbestuur met opnieuw een rekening voor betaling van grafrechten na 20 jaar. Maar de grafrechten waren toch eeuwigdurend en afbetaald ?

In afwachting van Uw antwoord

X

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe weet u dat de grafrechten in 1952 voor eeuwig verleend zijn? Anders dan uit mondelinge mededelingen van uw moeder?

Op de meeste RK begraafplaatsen in Nederland werden in de jaren '50 van de vorige eeuw graven uitgegeven voor 20 jaar, met de mogelijkheid om 3 keer 10 jaar te verlengen. Langer kon destijds niet verlengd worden. Een wetswijziging uit 1991 maakte het mogelijk grafrechten vaker te verlengen.
Waarom denkt u dat het in Steenwijk anders was?

U zal toch op de een of andere manier met bewijs moeten komen waar uit blijkt dat de grafrechten 'voor eeuwig' waren.

Ik heb de ervaring dat mensen vaak denken dat een grafrecht voor heel lange tijd is afgekocht, omdat men lange tijd geen kosten meer betaald heeft. Maar dat was vaak omdat de kerk geen extra inkomsten nodig had, omdat men geen vrijwilligers had om er achteraan te gaan, dat men te laks was, etc. etc. Dat betekent echter nog niet dat de graven eeuwigdurend zijn.

Als u zelf geen documenten hebt, kan het aannemelijk worden gemaakt door documenten van andere eigenaren van graven uit dezelfde periode. Het kan mede blijken uit de bijzondere ligging van het graf. Het kan aannemelijker worden door het formaat en de uitvoering van het grafmonument. Etc. etc.

Dat de familie een nieuwe steen wilde plaatsen op het graf omdat de oude in slechte staat was, doet afbreuk aan de stelling dat het om eeuwigdurende grafrechten zou gaan. Want als het graf werkelijk voor zeer lange termijn beoogd was, ligt het voor de hand om er een steen op te leggen die de tand des tijds beter zou doorstaan.

U kunt echter nog wel regelen dat een bestaand graf echter nog heel lange tijd blijft bestaan. Zie over het behoud van een graf voor eeuwig:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE