Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eeuwigdurig graf opheffen - kosten of opbrengsten?


19 januari 2016

Vraag nummer: 44928

Geachte heer Mr van der Putten, Mijn schoonmoeder heeft een graf voor onbepaalde tijd. Het onderhoud en onderhoud graf zijn afgekocht. Wat zijn de kosten of opbrengsten om dit graf te laten opheffen? Het bevat 2 urnen.
Graag horen we uw advies.

Moos

Antwoord:

Geachte heer,

Als uw schoonmoeder het graf opheft, zijn daar geen kosten aan verbonden. Alhoewel, enkele begraafplaatsen willen dan de kosten van het verwijderen van de grafsteen in rekening brengen, maar dat hoeft niet te worden geaccepteerd als die verplichting niet bestond op het moment van het aangaan van het grafrecht. Wellicht zijn er alleen de kosten van het uitnemen van de 2 asbussen, als zij aan die as een andere bestemming zou willen geven. Als zij dat niet wil, zal de begraafplaats voor het ruimen van de urnen moeten zorgen door de inhoud te verstrooien. Dat mag door de houder van de begraafplaats na tien jaar na de crematie. Uw schoonmoeder zou het zelf eerder mogen laten doen, als zij er nadrukkelijk opdracht voor geeft.

Het opheffen van het graf levert geen inkomsten op. Een begraafplaats geeft geen geld terug. Het graf is ook niet te verkopen aan belangstellenden. Voor '2e-hands' graven bestaat in Nederland geen markt.
Ik weet toevallig van twee mensen die mij jaren geleden al hebben laten weten een eeuwigdurend graf te willen verkopen, in de buurt van Den Haag en in de buurt van Hilversum, dat ze nog steeds een koper zoeken.

Ik zou uw schoonmoeder adviseren om het graf gewoon in stand te laten. Ze heeft er geen kosten aan en het zal de bedoeling van de persoon die het graf aangeschaft heeft, geweest zijn om het te laten voortbestaan.
Als uw schoonmoeder er zelf niet meer verantwoordelijk voor wil zijn, kan ze het graf overdoen aan de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die de zorg wil overnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het behoud van een graf voor eeuwig


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE