Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dubbele aanslag onderhoudskosten graven


3 februari 2016

Vraag nummer: 45096

Goede morgen,
Ik heb een dubbele aanslag ontvangen van de belasting graven.
ik heb vanaf 1952 code 30 (graf zonder bedekking/urnenruimte).
nu wordt ik aangeslagen met code 31 (graf met bedekking)
Code 30 is nu...urnenruimte/urnen nis/columbarium.

Graf zonder bedekking wordt zomaar weggelaten.
Heb ik geen oud recht?
Kan dat zomaar eenzijdig veranderd worden?

Wilt u mij s.v.p. zo spoedig mogelijk antwoord geven...ik moet reageren
Met vriendelijke groet,
A. Dekker.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een gemeente is in principe altijd bevoegd om nieuwe of andere belastingen voor diensten op de begraafplaats in te voeren. Niet gedurende een looptijd van het graf; stel dat iemand in 2008 voor 20 jaar huur (grafrechten) heeft betaald, dus tot 2028, dan kunnen niet tussentijds in 2016 nieuwe grafrechten worden geheven.
Maar wat wel kan is voor de kosten die per jaar worden geheven en betaald, zoals onderhoudsrechten, in een nieuw jaar een nieuwe combinatie in te voeren of een oude te laten vervallen.

Dat vanaf 1952 of een ander jaar in het verleden jaarlijks een bepaalde tarief werd geheven, zoals voor graf-zonder-bedekking, geeft rechthebbenden zoals u geen recht om dit altijd te handhaven.
Belastingen geven nooit oude rechten.
Belastingen worden per definitie altijd eenzijdig veranderd. De Belastingdienst en ook gemeenten of andere overheden die belastingen kunnen opleggen gaan nooit met belastingplichtigen in overleg of zij er wel blij mee zijn.

Echter....

U hebt helaas niet geschreven om welke gemeente het gaat. Als u dat geschreven had, had ik kunnen nakijken of die gemeente per 2016 een ander (soort) tarief heeft ingevoerd. Toevallig betaal ik echter zelf ook belasting voor grafonderhoud in de gemeente Hilversum en herken ik de omschrijvingen, dus ik vermoed dat het om Hilversum gaat. Ik heb de tarieven van 2015 met die van 2016 vergeleken en ik zie zo snel geen verschil. Er zijn in Hilversum nog altijd tarieven voor graven zonder bedekking. Dat doet vermoeden dat uw aanslag een vergissing is.

Ik adviseer u om met de gemeente contact op te nemen en eventueel een bezwaarschrift in te dienen. Het is waarschijnlijk een fout.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---
naschrift: al twee dagen later, op 5 februari, liet de vragenstelster mij weten dat het inderdaad om de gemeente Hilversum ging. Daar had zij contact mee opgenomen. Het bleek inderdaad een vergissing te zijn. Mevrouw zou een gecorrigeerd aanslagbiljet krijgen.
---


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE