Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dubbel tarief grafrechten voor 20 jaar; klopt dat?


23 maart 2016

Vraag nummer: 45638

mijn moeder is sinds kort overleden en is boven haar moeder geplaats in een enkel graf. Dit is wel dubbeldiep voor 2 kisten dus. nu moet ik dubbel tarief gaan betalen voor 20 jaar. Ik vind dit raar omdat het maar 1 graf is ,dus ik moet nu voor 2 personen betalen. Ik vind dit n vorm van onderverhuur is dit rechtmatig of zijn zij fout.
met vriendelijke groet
ine van schilt

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik zo ook niet beoordelen. Dan moet ik weten om welke begraafplaats het gaat en tot welke datum precies waarvoor betaald is. Eigenlijk moet ik dan ook de huidige rekening en oude rekeningen uit het verleden zien; dan pas kan ik het goed beoordelen.

U hebt het over een 'enkel graf' dat dubbeldiep is, maar dat is een verwarrende aanduiding. Dat kan niet. Een dubbeldiep graf kan geen enkel graf (voor 1 persoon) zijn; het is per definitie een 2-persoons graf. En blijft dat ook.

Als iemand in een bestaand graf wordt begraven, kan het zijn dat de huur (grafrechten) van het graf moet worden verlengd tot minimaal de wettelijke termijn van grafrust van tien jaar. Dan moet altijd de huur van het hele graf (2-diep) worden verlengd. De huur wordt niet per laag betaald. Net zo min als dat wanneer u een heel huis huurt, de huur per kamer wordt afgerekend. Men huurt het hele huis en men verlengt de huur van het hele graf.
Dat u een verlenging van de huur van het hele graf betaalt, lijkt mij terecht, als de resterende huurtijd te kort was.

Wat ik echter vreemd vind in uw vraag is dat u schrijft dat u voor 20 jaar moet gaan betalen. Dat begrijp ik niet. Voor 10 jaar zou logisch zijn in verband met de wettelijke termijn voor grafrust; 20 jaar is niet logisch en lijkt onnodig lang.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE