Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dubbel eigen graf weggegooid geld


17 juni 2018

Vraag nummer: 55390

Goedemorgen,
Mijn vriendin heeft 20 jaar geleden toen haar man gestorven is een dubbel graf gekocht a 4000 gulden , dus ze dacht dan heb ik ook een graf als er wat opdoet met mij , maar nu krijgt ze bericht van de gemeente dat ze moet gaan betalen (verlenging) dus in principe is dit weggegooid geld geweest?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet wat in het geval van uw vriendin een 'dubbel graf' is. Het kan namelijk zijn een tweepersoons graf met twee plekken boven elkaar. Dan heb je automatisch als je een graf huurt, een tweede plek er bij. Dit geldt op 9 van de 10 begraafplaatsen als je een eigen graf of een particulier graf neemt. Dan heb je geen keuze maar krijg je die 2e plek feitelijk gratis extra. Voor 1 of 2 personen blijven de kosten gelijk.
Maar het kan ook zo zijn dat het gaat om een begraafplaats met een relatief hoge grondwaterstand. Dan kunnen graven niet 2-diep zijn. Dan huur je een graf en reserveer je de plek ernaast om als echtpaar naast elkaar te kunnen liggen, meestal onder een gemeenschappelijk grafmonument. Dat is een keuze.

Wat noemt u weggegooid geld? Uw vriendin heeft 20 jaar lang de zekerheid gehad dat ze bij haar man begraven kon worden; dat kan nog steeds als ze de grafrechten verlengt. Klaagt u nu dat ze nog niet overleden is, zodat ze er geen optimaal gebruik van heeft kunnen maken?

Het doet mij denken aan iemand die klaagt dat kosten voor de brandverzekering, de zorgverzekering en de autoverzekering weggegooid geld waren, omdat het huis niet is afgebrand, hij geen kanker heeft gekregen en hij geen auto-ongeval had. Zou iemand beter af zijn geweest met brand, kanker en een aanrijding?

Terzijde merk ik op dat de kosten van een graf en een begrafenis 20 jaar geleden nog fiscaal aftrekbaar waren. De kosten van een graf van 4.000 gulden (1.815,- euro) waren na fiscale aftrek - afhankelijk van de mate van aftrek tussen 40% en 60% - tussen de 36,- en 55,- euro per jaar. Voor dat bedrag had de man van uw vriendin grafrust en uw vriendin de zekerheid van een rustplaats bij haar man.
Als we de helft van de kosten op het conto van de overledene schrijven en de andere helft aanmerken als kosten ten behoeve van uw vriendin, hebben we het over tussen de 18,- en 27,50 euro per jaar voor uw vriendin. Ja, achteraf gezien is dat weggegooid geld geweest. Maar persoonlijk denk ik dat ze daar blij mee moet zijn, net als met de weggegooide centen voor de brandverzekering e.d.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE