Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Controle op maatvoering graven


17 mei 2018

Vraag nummer: 54958

Dag. Er schijnt een instituut te bestaan die controle uitoefend of graven wel voldoen aan de juiste maatvoering.Beschikt u over informatie van en over dit orgaan ? Met alvast mijn hartelijke dank .

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaat geen instituut dat de juiste maatvoering van graven controleert. Niets of niemand controleert de lengte en de breedte en de diepte van begraven. Dat is in principe de eigen verantwoordelijkheid van de grafdelver. Mensen worden geacht hun vak te kennen en goed uit te oefenen. Dat geldt zowel voor de bakker, de chauffeur, de dokter en de administrateur als voor de grafdelver.

Stel dat op een begraafplaats de lengte, de breedte en de diepte van de graven niet klopt, dan moet de leidinggevende of het bestuur van de begraafplaats de grafdelvers daarop aanspreken, dat zij zich aan de wettelijke maatvoering houden.

Indien regelmatig de lengte, de breedte en de diepte van de graven niet klopt en het bestuur van de begraafplaats geen verantwoordelijkheid neemt en actie onderneemt, dan kan de gemeente optreden. De gemeente heeft - zoals in het ouderwetse termen heette - "de politie over de begraafplaatsen" in de gemeente. "Politie" betekende "toezicht en handhaving". Vroeger, tot 1992, stond dat met zoveel woorden in de gemeentewet; tegenwoordig volgt het uit de systematiek van de Gemeentewet (voor de kenners; let op het verschil tussen 'de gemeentewet' en 'de Gemeentewet', want dat zijn verschillende wetten). Men kan de gemeente op misstanden attenderen. De gemeente kan daarover met de begraafplaatshouder contact opnemen. Gewoonlijk heeft dat effect. Als het bestuur van de begraafplaats zich daar niets van aantrekt, kan de gemeente o.a. in beginsel de begraafplaats tijdelijk sluiten voor nieuwe begravingen als bestuurlijke maatregel.

Overigens, als u eind van de maand tijd hebt, attendeer ik u graag op de Week van de begraafplaats. Ik kreeg de Weekkrant van de Week van de begraafplaats toegestuurd en was aangenaam verrast door de inhoud. Van 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >