Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Broer/erfgenaam claimt grafrechten


22 december 2016

Vraag nummer: 48728

Vorig jaar begin augustus is mijn dementerende moeder na een langdurige opname in een verzorgingshuis overleden. Voor mijn moeder was een bewindvoerder en een mentor aangewezen. Mijn broer was contactpersoon maar was zowel telefonisch per brief en per mail niet bereikbaar voor het verzorgingshuis en de mentor.
Ik heb de begrafenis daarom zelf moeten regelen via een uitvaartverzorgster en de kosten van de begrafenis op advies van de bewindvoerder op de erfenis verhaald (via de girorekening van mijn moeder). Ik heb de steen laten opslaan en een offerte laten sturen naar mijn broer waarop door mijn broer pas na aandringen mijnerzijds en van de ondernemer na 14 maanden overgegaan is tot betaling en plaatsen van de steen
Ik bleek na de dood van mijn moeder onterfd te zijn en heb beslag laten leggen op de erfenis.
Mijn moeder is begraven in een familiegraf.
De grafrechten zijn door de gemeente op mijn naam gesteld.
Nu pas na omstreeks 15 maanden na de begrafenis stelt mijn broer dat de grafrechten hem toekomen omdat ik onterfd ben en dat deze daarom aan hem moeten worden overgedragen. In het testament van mijn moeder staat hierover niets vermeld.
Vraag: dien ik de grafrechten over de dragen aan mijn broer. Mijn broer dreigt met een kort geding.

Antwoord:

Geachte heer,

Het wel of niet onterfd zijn heeft niets te maken met het hebben van de grafrechten. De rechten op het graf van uw moeder maken geen deel uit van haar erfenis, tenzij het gaat om het graf van uw vader waarin uw moeder is bijgezet, waar uw moeder op het moment van haar overlijden de rechten van had. Maar dan nog is het zo dat de erfgenaam niet automatisch recht heeft op de grafrechten. Er zijn diverse juridische procedures geweest waar de uitkomst van was dat een erfgenaam niet automatisch de grafrechten krijgt.

Daarnaast is het blijkbaar zo dat uw broer - ondanks dat hij blijkbaar erfgenaam was - niet de uitvaart heeft geregeld en dat u die zorg wel op u hebt genomen, wat niet past bij de verantwoordelijkheid die uw broer nu blijkbaar naar zich toe wil trekken.

Ik weet niet met welke argumenten uw broer de grafrechten claimt. Maar als het enige argument is dat hij erfgenaam bent en u niet, dan maakt hij bij de rechter geen grote kans.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE