Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bovengronds begraven en ontbinding


6 april 2018

Vraag nummer: 54533

Wat is het verschil in ontbinding bij modern bovengronds begraven in een betonnen, afgesloten ‘kist’ en bovengronds begraven in een oud familiegraf/ huisje (kisten naast en op elkaar)

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is geen verschil in ontbinding tussen modern bovengronds begraven in een betonnen, afgesloten ‘kist’ en begraven in een ondergrondse grafkelder. De ontbinding in nissen en kelders is optimaal, omdat zich daar veel zuurstof rond het lichaam bevindt. Bij een zandgraf wordt de kist na verloop van tijd ingedrukt en wordt de ruimte en dus ook de zuurstof rond het lichaam minder.

Bij oude familiegraven die men wel eens ziet in de vorm van tombes of huisjes, zoals u beschrijft, is het niet zo dat daar boven de grond begraven werd. Die tombes of huisjes staan vaak op afgesloten kelders, waarbij er in de kelder werd begraven.

Soms zijn er uitzonderingen bij mausolea, waarbij kisten binnen in nissen in de muur zijn gezet en niet in een kelder zijn geplaatst. Maar soms zijn er ook mengvormen.

In het algemeen kan worden gezegd dat overledenen die in kisten die in kelders of nissen worden geplaatst, veel sneller ontbinden dan overledenen die in een zandgraf zijn geplaatst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE