Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Boven de grond begraven


20 juli 2017

Vraag nummer: 51415

Dag,
Wat fijn dat ik u de vraag kan stellen waar de uitvaart vereniging me maar geen antwoord op geeft.

Is het mogelijk om bovenaards begraven te worden? Zijn daar bijzondere regels voor en kan dat gefinancierd van mijn verzekering?
met groet,
Mirjam Ploeger

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In Nederland staat de wet het 'begraven' boven de grond zeker toe. Het gaat dan om bijzetting in een bovengrondse kelder, een mausoleum of een ander gebouwtje.
Er zijn geen bijzondere wettelijke regels voor; de kisten moeten afzonderlijk van elkaar geplaatst worden, zodanig dat de stoffelijke resten niet vermengd kunnen worden, maar dat geldt voor zandgraven ook.

Het enige punt is welke begraafplaatsen hier voorzieningen voor hebben. Of welke begraafplaatsen bereid zijn om hier voorzieningen voor te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een bovengrondse grafkelder toe te staan. U moet zelf gaan zoeken welke begraafplaatsen in uw regio wandgraven e.d. hebben.

Of uw uitvaartverzekering dat financiert kan ik u natuurlijk niet zeggen, want ik weet niet wat voor verzekering u heeft met wat voor voorwaarden. Dat kunt u zelf nalezen.
Het begraven in een bestaand openbaar mausoleum zoals op de Kleverlaan te Haarlem of in wandgraven in Enschede of Zwolle is niet duurder dan begraven in een gewoon graf. Daar zal een verzekering naar mijn inschatting geen enkele moeite mee hebben. Maar als u een eigen privé mausoleum wilt bouwen in een luxe uitvoering voor 30.000 tot 40.000 euro, dan zal de gemiddelde Nederlandse uitvaartverzekering dat niet helemaal afdekken. Tenzij u wel voor een dergelijk bedrag verzekerd bent of een uitvaartdeposito hebt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE