Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Boomwortels in graf


14 juli 2002

Vraag nummer: 810  (oude nummer: 1130)

Wij hadden eerder dit jaar een heel vervelende ervaring. Mijn vader is een jaar of 25 geleden overleden. Toen we beging dit jaar onze moeder in hetzelfde graf wilden begraven, bleek pas op de begraafplaats dat dit niet kon. Er waren een paar wortels door het graf gegroeid van een boom die 1 meter van het graf af stond. Je hebt op dat moment geen keuze en wilt geen stampij maken. Ze hebben toen dat 2e graf gratis gegeven. maar toch laat het ons niet echt met rust, want moeder ging er van uit bij vader te komen rusten.
Ik heb eigenlijk 2 vragen: mocht de begraafplaats ons dat andere graf wel opdringen en is dit nu nog te veranderen?

Antwoord:

Inderdaad een nare zaak als u zo voor het blok bent gezet. Maar waarschijnlijk was het ook voor de begraafplaats een vervelende verrassing.
Hoe zit het juridisch?
Als het gaat om een graf met een uitsluitend recht (in het spraakgebruik een eigen graf of koopgraf), dan heeft de begraafplaatshouder in principe de verplichting er voor te zorgen dat het graf nog gebruikt kan worden, als er nog ruimte voor een bijzetting is. Hij zou dus die wortels, waarvan ik aanneem dat het hele grote waren, moeten verwijderen. Het uitgangspunt is dat u recht hebt om te kunnen begraven. Van ieder goed of iedere dienst die wordt geleverd, ook een graf, mag worden verwacht dat het bruikbaar is voor het doel waarvoor het aangekocht/verkocht is. Ook als daar een flink aantal jaren overheen gaat.
Er zijn echter omstandigheden denkbaar waaronder de begraafplaatshouder zich op overmacht kan beroepen. Dan denk ik aan situaties als dat het een gezichtsbepalende monumentale boom is, die niet zomaar gekapt of beschadigd mag worden. Of wanneer zo'n boom waarschijnlijk niet meer stevig zou staan en mogelijk bij een storm omwaait en grafmonumenten zou kunnen beschadigen. Misschien zijn
in de algemene voorwaarden ook voorbehouden gemaakt op dit punt.
In het algemeen kan wel worden gesteld dat u recht hebt op een schadevergoeding, wanneer het graf niet bruikbaar is. Bij schade kunt u denken aan de kosten van het tweede graf, maar ook van een tweede monument, dubbele onderhoudslasten e.d. Overmacht hoeft geen reden te zijn om u niet schadeloos te stellen.

Een andere vraag is of uw moeder alsnog bij uw vader zou kunnen worden bijgezet. Dat zou kunnen als
1. het 'wortel-probleem' is opgelost (er moet namelijk diep genoeg in het graf begraven kunnen worden) en
2. er verlof tot opgraving van de burgemeester wordt verkregen. Het beleid van burgemeesters inzake herbegravingen verschilt nogal. U kunt de begraafplaats eens naar haar ervaringen vragen en natuurlijk altijd bij de gemeente informeren. Meestal moet u dan zijn bij de afdeling Burgerzaken.

mr W.G.H.M. van der Putten

januari 1998

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE