Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Boedelscheiding en begraafrecht


2 juli 2008

Vraag nummer: 5538  (oude nummer: 10989)

bij een boedelscheiding, waarvalt dan het begraafrecht onder de familie was getrouwd in gemeenschap van goederen. Is begraafrecht inboedel, roerend of onroerend goed bij scheiding

Antwoord:

Geachte heer,

Als het gaat om een bestaand graf, bijvoorbeeld van ouders van de overledene, dan vallen de rechten en plichten op dat graf in principe in de boedel. Bijvoorbeeld een nota voor jaarlijkse onderhoudskosten moeten door de erfgenamen worden voldaan.
Een begraafrecht of graf is geen roerend of onroerend goed, maar valt in de categorie 'rechten en plichten', net als bijvoorbeeld een hypotheek van de overledene. Het huis van de overledene is onroerend goed, maar diens hypothecaire verplichtingen zijn geen onroerend goed, maar rechten die verrekend moeten worden.

Een andere vraag is nog wie dan van een bestaand graf de opvolgende rechthebbende wordt; dat is niet automatisch een erfgenaam, maar de persoon die zich het eerste bij de houder van de begraafplaats meldt.

Als u doelt op het (nieuwe) graf van de persoon die overleden is, dan valt dat graf niet in de boedel. Er valt alleen in de boedel wat op het moment dat de overledene stierf, tot zijn eigendommen en rechten en plichten behoorde. Zijn eigen graf bestond toen nog niet. Dat graf is immers pas een paar dagen later uitgegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >