Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Blijven grafrechten van oude graven onveranderd? (afkoop kosten onderhoud)


9 oktober 2007

Vraag nummer: 4980  (oude nummer: 9776)

Geachte heer

Vorige week heb ik u ook nog een vraag gesteld over de oude grafrechten, maar ik denk dat door uw KPN-problemen dit niet over gekomen is. Daarom probeer ik het nog een keer.
Wij hebben een oud graf van onbepaalde tijd uit 1923. Na het schudden is mijn man er in begraven. Op dat graf was voor die tijd geen grafbedekking en die graven van onbepaalde tijd behoefden ook geen onderhoud voor die graven zonder grafbedekking te betalen.
Ik heb er wel een steen op laten plaatsen en moet dat afkopen met een bedrag van 50 x € 79.00.
Gelden hier geen oude rechten op, zodat bijv. de prijs van onderhoud zonder grafbedekking (dit is €24.00 per jaar) er afgetrokken kunnen worden? Want ik heb begrepen dat op graven voor onbepaalde tijd alle rechten gehandhaafd moeten blijven ook als de suituatie door schudden , grafbedekking plaatsen en overschrijven op efgenamen veranderd. Is dat zo ook in mijn geval?
Bedankt voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw eerdere vraag is inderdaad niet doorgekomen.

In principe is het inderdaad zo dat op graven voor onbepaalde alle bestaande rechten gehandhaafd blijven, als en voor zover ze op het moment van totstandkoming bestaan. Maar bijvoorbeeld tarieven voor onderhoud en voor het schudden van het graf kunnen wel regelmatig worden aangepast. Als onderhoud in het verleden afgekocht is, kan er geen nieuw onderhoudstarief worden gevraagd door de gemeente.
Maar de vraag is, wát er precies is afgekocht.
Als de gemeente in uw geval een jaarlijks tarief van EUR 79,- rekent voor een graf met steen (dat voor 50 keer het jaarlijkse bedrag voor onbepaalde tijd kan worden afgekocht), terwijl in het verleden onderhoudskosten voor een graf zonder steen zijn afgekocht (ter waarde van EUR 24,-), dan is er geen recht om die bedragen met elkaar te verrekenen. Dan gaat het voordeel van afkoop zonder steen verloren.

Maar als u kunt aantonen dat in het verleden door de gemeente geen onderscheid werd gemaakt tussen onderhoud voor graven met of zonder steen, en het onderhoud werd afgekocht, dan kan de gemeente nu geen extra bedrag voor onderhoud met steen meer vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE