Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzondere begraafplaats / grafrecht


5 oktober 2020

Vraag nummer: 61673

Geachte heer, klopt mijn inzicht dat de term grafrecht niet van toepassing is op de graven op een bijzondere begraafplaats waar de eigenaar geen beperking in de duur van de grafrust heeft opgelegd? Du: geen grafrecht, of juist een onbepaald grafrecht?

Dank voor uw antwoord.
groet, M.W.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, die conclusie is niet juist.

Er zijn begraafplaatsen waar, voorzover ik weet, gewoonlijk nooit grafrechten worden gevestigd. Dat geldt bij mijn weten voor Israëlitische begraafplaatsen en voor particuliere begraafplaatsen op eigen terrein (maar er zijn uitzonderingen).

Er zijn graven waar geen grafrechten op worden gevestigd. Dat geldt voor graven die als algemeen graf voor 10 (of soms 15 of 20 jaar) ter beschikking worden gesteld. De begraafplaatshouder rekent dan ook geen kosten voor grafrechten (want die zijn er niet), alleen kosten voor het begraven.
Dit geldt niet voor alle begraafplaatsen. Sommige begraafplaatsen doen het zo en anderen vestigen wel grafrechten, in de vorm van eenvoudige gebruiksrechten. Ik adviseer begraafplaatsen trouwens altijd wel grafrechten te vestigen, want dan heb je duidelijkheid over wie verantwoordelijk is en de lasten en de lusten heeft, zoals het mogen plaatsen en veranderen van een gedenkteken.

Deze verschillende werkwijzen komen zowel bij gemeentelijke als bij bijzondere begraafplaatsen voor.

Ik kom wel vaker het misverstand tegen dat als in een akte of reglement geen termijn staat, wordt aangenomen dat het om een recht voor onbepaalde tijd gaat. Dat is een onjuiste conclusie. Eerst moet in een reglement of akte of ander vergelijkbaar document staan, dat het gaat om een uitsluitend grafrecht of een eigen graf. Het kan zijn dat als in een akte geen termijn genoemd staat, wat wel eens voorkomt, dat niet gebeurd is, omdat een begraafplaats altijd een standaardtermijn van 20 of 30 jaar hanteerde. Aktes werden vaak opgemaakt door een koster of een bestuurslid of kerkmeester, die zich niet altijd realiseerde dat het belangrijk is om dingen te vermelden die vanzelfsprekend lijken, omdat er later wel eens tijden aan kunnen breken waarin dat niet meer zo bekend en vanzelfsprekend is.

Een graf is alleen een graf voor onbepaalde tijd, als in een akte of reglement uitdrukkelijk staat dat het gaat om een graf met een uitsluitend grafrecht voor onbepaalde tijd. Ik heb in de loop der jaren heel wat verschillende aktes en reglementen gezien. Ik heb nog geen voorbeeld gezien van een akte waar geen termijn in stond, maar waar moest worden geconcludeerd aan de hand van andere zaken, dat het een graf voor onbepaalde tijd was.

Vaak kan men aan de hand van het grafmonument en het formaat en de ligging van een graf al de indruk hebben om wat voor soort grafrecht het gaat. Een grote graftombe wordt in de regel niet geplaatst op een algemeen graf zonder grafrecht. Op een klein graf met een nummerpaaltje zullen waarschijnlijk geen grafrechten voor onbepaalde tijd gevestigd zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE