Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetting van mijn broer in het graf van mijn ouders


27 maart 2021

Vraag nummer: 62653

Beste mr. van der Putten,

Ik heb bij de gemeente Klundert ( Moerdijk ) informeert naar de voorschriften van de begraafplaats in 1982, en kreeg het volgende antwoord.

Kan ik daar nog wat mee ?

Geachte heer Bot,

In antwoord op uw mail van 19 oktober jl. deel ik u mede, dat er in 1982 nog geen verordening van toepassing was.

De huidige verordening beheer en gebruik gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Moerdijk is van toepassing met de regels voor de graven, asbezorging en gedenkplaatsen.

Bijgaand zend ik u de link van de Verordening en van de regels.

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Moerdijk/623150/CVDR623150_1.html

en

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Moerdijk/357200/CVDR357200_1.html


Ik hoop iets van u te mogen vernemen.

Met vriendelijke groet,

Arie Bot.

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt mij op 16 oktober 2020 - en later in december - dezelfde vraag gesteld: vraag nummer 61763 'Bijzetting in graf van ouders (1)'.

Ik heb toen voor u de 'Verordening beheer en gebruik gemeentelijke begraafplaatsen' van de gemeente Moerdijk zoals gepubliceerd in het Gemeenteblad 2019 nr. 84116 van 9 april 2019 nagekeken. Het klopt, wat de gemeente zegt.

Op 10 december 2020 hebt u een vervolgvraag gesteld, vraag nummer 62095 'Bijzetting in graf van ouders (2)'. De gemeente stelde dat er in 1982 geen verordening was. Maar ik durf er 1 miljoen euro onder te verwedden dat er in 1982 wel degelijk een verordening was, namelijk de Verordening begrafenisrechten of een vergelijkbare verordening. Als er geen beheersverordening was, stond in de Verordening begrafenisrechten voor welke termijnen en welke diensten geld betaald moest worden.

Echter, de kans is groot dat er in 1982 toch een verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaats van Klundert bestond.
Maar er moet heel zeker een Verordening begrafenisrechten (of een vergelijkbare verordening zoals een Verordening graf- en begraafrechten of een Verordening lijkbezorgingsrechten) geweest zijn in 1982.

Ik adviseerde u al vorig jaar de gemeente Moerdijk nogmaals aan te schrijven en een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur. Blijkbaar hebt u dat niet gedaan. Maar dat blijft het advies. Er MOET in 1982 een verordening zijn over de tarieven voor de begraafplaats van de toenmalige gemeente Klundert. Ik zet 1 miljoen euro in op een weddenschap, dat zo'n verordening bestaan heeft.

Mijn advies was van december en uw e-mail aan de gemeente was van 19 oktober 2020, lees ik. U hebt in december blijkbaar niets meer gedaan. Jammer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de lijkbezorging roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom de financiën van de gemeentelijke begraafplaats. De organisatie is in handen van de Academie Lokale Belastingen.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >