Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetting van gescheiden ouder in graf van zoon (in België)


2 februari 2015

Vraag nummer: 41378

Mijn partner is reeds 19 jaar gescheiden van zijn vrouw. Geen van beide is ooit hertrouwd. 5 jaar geleden is hun enige zoon overleden. Niettegenstaande er een zeer moeilijk kontact was tussen mijn partner en zijn ex, stond hij erop om in alles de helft te betalen, dus ook in zijn laatste rustplaats. En dat is ook zo gebeurd, waarvan alles op papier door een notaris. Nu is ook mijn partner zijn ex gestorven en heeft hij vernomen dat ze bij haar zoon bijgezet is in diezelfde laatste rustplaats. Kan het zomaar dat ze bijgeplaatst wordt in de rustplaats die tenslotte ?hijzelf voor de helft betaald heeft? Hij is er het hart van in dat hij elke week (zonder het zelf te willen) ook bij zijn ex aan het graf moet gaan staan ipv bij zijn geliefde zoon alleen. Welke zijn zijn rechten en/of plichten. Dank bij voorbaat.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mailt vanuit België. In Nederland is het zo dat een graf altijd op naam staat van 1 rechthebbende en dat die persoon beslist wie er in het graf begraven mag worden. Wie er eventueel aan het graf mee heeft betaald, doet niet ter zake. Ook is het vaak zo geregeld dat als de rechthebbende zelf komt te overlijden, hij of zij in het graf begraven kan worden.
In België zal het in principe niet anders zijn. Daar kan men een grafconcessie aankopen. Dat staat gelijk aan de aanschaf van een grafrecht in Nederland. Het is aan de concessiehouder om te bepalen wie bij overlijden bij begraven kan worden.

Uw partner zal geen concessiehouder van het graf geweest zijn, anders kon dit niet gebeuren en u noemt het niet. Hij heeft blijkbaar geen gedetailleerde afspraken met zijn ex-vrouw gemaakt over het wel of niet bij begraven in het graf.

Hij heeft dan geen rechten. Ik zie ook geen mogelijkheid voor hem om dit ongedaan te maken.

Nog een aandachtspuntje is het volgende. In Nederland is het zo dat het eigendom van een grafmonument in principe blijft bij de persoon of personen die het monument betaald heeft of hebben. Als uw partner en zijn ex-vrouw samen de steen bekostigd hebben, zouden zij in Nederland samen eigenaar zijn. Dan mag de rechthebbende / concessiehouder of de opvolger van de rechthebbende / concessiehouder niets aan de steen veranderen zonder instemming van de mede-eigenaar.

Tot 2010 gold in Nederland de natrekkingsregel, die inhoudt dat de begraafplaats door de plaatsing van het grafmonument juridisch gezien eigenaar van de grafsteen wordt en de rechthebbende via het grafrecht toch zeggenschap over de steen houdt. Het kan zijn dat deze regel in België ook geldt. En dan levert dat uw partner geen handvat op om bijvoorbeeld te protesteren tegen het plaatsen van de naam van zijn ex-vrouw op de door hem (mede) betaalde grafsteen voor zijn zoon.

Maar misschien geldt in België hetzelfde als in Nederland:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is een uitvaartondernemer verplicht?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE