Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijplaatsing in een graf van ouders, kan dat?


23 mei 2015

Vraag nummer: 42382

Mijn moeder( waar ik niet bij opgevoed ben) komt te overlijden, geen geld. Ik heb zelf ook niet veel geld en ik heb vernomen uit uw berichten en filmpjes (waarvoor dank) dat de kosten van een gemeente graf toch op de kinderen verhaald worden. Nu is het zo dat ik haar het liefst toch waardig wil laten heen gaan en ik vroeg me af of mijn moeder ook in het graf van een van haar ouders in Groote Gast bijgeplaatst kan worden, ik ben daar vorig jaar met haar nog geweest en ze heeft daar wel oren naar. Ik weet totaal niets van grafhuur of iets degelijks. (het is geen familiegraf met extra ruimte zeg maar) graf vader is met steen/deksel en graf moeder is met steen. Weet u of dat ├╝berhaupt mag? en welke stappen zal ik dan moeten ondernemen in mijn geval. Met vriendelijke groeten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is heel verstandig om zelf tijdig na te denken wat de mogelijkheden zijn.

In theorie kunnen kinderen altijd in een graf van ouders terecht. Maar dat geldt voor zover er plaats is of plaats te maken is en de toestemming van de rechthebbende op het graf is nodig.

Of in het geval van uw grootouders een bijzetting mogelijk is, weet ik niet. De regels en voorwaarden zijn op elke begraafplaats anders. U moet dus met een dergelijke vraag altijd de administratie van de begraafplaats benaderen.
Misschien is er plaats of is er wel plaats te maken. Als het een eigen graf is en er geen rechthebbende meer is, kunt u het graf misschien zelf op naam krijgen. Als het een graf voor onbepaalde tijd is, hoeven geen grafrechten meer betaald te worden. Dat zou u goed uitkomen.
Als er wel een rechthebbende is, moet u van de begraafplaats horen wie dat is en dan met die persoon overleggen of een bijzetting toegestaan is.

Als er geen geld is, kan het ook verstandig zijn om te overleggen met de Sociale Dienst over de mogelijkheid van bijzondere bijstand.

U kunt nu ook al uitzoeken wat betaalbare alternatieven zijn, als de graven van een van uw grootouders in Grootegast geen optie zijn.
U kunt bij gemeenten in de regio vragen naar de kosten van begraven in een algemeen graf. Vaak zijn die kosten lager dan de kosten van crematie. Bij veel mensen bestaat het beeld dat cremeren het goedkoopst is, maar dat is niet zo.
Een crematie kost vaak tussen euro 1.200,- en 1.250,-. Begraven kan goedkoper.
Een plaats in een algemeen graf kost vaak tussen euro 700,- en euro 1.000,-. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de stad Groningen kan men begraven worden in een graf voor 30 jaar voor euro 1.067,- (tarief 2014). Op RK begraafplaatsen in het zuiden van het land is men vaak maar 600,- tot 650,- kwijt.
Het is een kwestie van voldoende tijd hebben om alles op een rij te zetten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE