Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijplaatsen in eenpersoonsgraf


15 februari 2018

Vraag nummer: 53829

Uit de gevonden informatie weet ik inmiddels dat het mogelijk is om een tweede persoon te begraven in een eenpersoonsgraf.
Het gaat om een graf uit 1976 en dus zou dat mogelijk zijn.
Mijn vraag is of het schudden(ruimen), verwijderen van de steen en plaatsen van een nieuwe onder de uitvaartverzekering valt.
En hoe zit het met toestemming van broers?
En ligt de toestemming bij de begraafplaats of de gemeente?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is natuurlijk NIET mogelijk om een tweede persoon te begraven in een eenpersoons graf. Tenzij het graf geschud kan worden, maar dat is op lang niet alle begraafplaatsen mogelijk en/of toegestaan.

Of de kosten van het schudden van een graf onder een uitvaartverzekering vallen, kan ik u niet zeggen. Dat hangt van de voorwaarden van die verzekering af. Ik schat in dat het bij een naturaverzekering niet binnen de polis valt, maar dat het bij een sommenverzekering die alleen geld uitkeert, geen probleem zal geven. Maar omdat er honderden verschillende verzekeringen met verschillende voorwaarden zijn, kan ik niets concreet zeggen.

Wat bedoelt u met 'toestemming van de broers'? Toestemming van de broers voor het schudden van het graf? Daar is niet de instemming van familie relevant voor, alleen de instemming van de rechthebbende van het graf.

Het gaat ook niet om toestemming van de begraafplaats of van de gemeente. Het gaat om de afspraken in de akte van uitgifte van het graf en om de voorwaarden in het beheersreglement van de begraafplaats. Als het reglement het mogelijk maakt, kan de begraafplaatshouder niet weigeren. De gemeente heeft er niets over te zeggen, als het om een kerkelijke of een andere niet-gemeentelijke begraafplaats gaat.

Maar eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom iemand een eenpersoons graf zou willen laten schudden. De kosten zijn waarschijnlijk hoger dan de kosten van een nieuw graf, tenzij het gaat om een graf voor onbepaalde tijd.

Dit soort vragen heeft eigenlijk geen zin als u niet aangeeft om welke begraafplaats het gaat. Want hoe het op de meeste begraafplaatsen of op andere begraafplaatsen er aan toe gaat is niet relevant voor de concrete situatie. Als iemand schrijft om welke begraafplaats het gaat, kan ik de regels nakijken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE