Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijbetalen voor 15 jarig graf ivm bijplaatsing moeder


12 oktober 2018

Vraag nummer: 56382

vader al 15 jaar begraven en moeder komt in hetzelfde graf te liggen, hierbij moest ik voor mijn vader nog 15 erbij betalen. Grafrechten zijn voor 20 jaar betaald. Dit is verplicht werd mij verteld. Klopt dit??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik niet beoordelen als u niet schrijft om welke begraafplaats het gaat. De regels en voorschriften en verplichtingen van alle begraafplaatsen zijn verschillend.

Als dit in de beheersverordening of in het beheersreglement van de betreffende begraafplaats staat, of in de akte of overeenkomst waarmee het graf is uitgegeven, bent u er aan gehouden.

Maar het kan ook zijn dat het geen verplichting is en de begraafplaats dit zomaar doet. Dan bent u niet tot het betalen en regelen van zo'n lange termijn verplicht.

Normaal is het zo dat een overledene minstens 10 jaar in een graf begraven moeten blijven. En dat daar dan ook voor betaald moet worden.
Als uw vader 15 jaar geleden begraven is en destijds grafrechten voor 20 jaar werden betaald, resteren nu nog 5 jaar waar ook uw moeder al van profiteert. Dan hoeven er eigenlijk nog maar 5 jaar extra betaald te worden. Sommige begraafplaatsen verlegen standaard met 10 jaar, om een simpele duidelijke regeling te hebben.

Als men van u wil dat u nog 15 jaar bijbetaalt, zal uw moeder straks 20 jaar begraven blijven. Wettelijk is dat niet nodig. Maar als de begraafplaats deze regel in het beheersreglement heeft staan, bent u er aan gebonden.

Het is een soort regel die gemeenten nooit hanteren, maar kerkelijke begraafplaatsen soms. Dus ik vermoed dat het om een kerkelijke begraafplaats gaat. Van die begraafplaatsen hebben enkelen het wel duidelijk geregeld, anderen niet.
Ik kan het niet beoordelen als ik het reglement en de akte van uitgifte van het graf niet voor mij heb liggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE