Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Altijd verleninging grafrecht bij begraving 2e persoon?


20 januari 2017

Vraag nummer: 49158

In 1974 is mijn vader overleden en is er een familiegraf gekocht voor 2 personen. In 2003 is mijn moeder in dit graf geplaatst. Nu krijg ik een voorstel tot verleninging. Mijn vraag is of er geen grafrechten betaald hoeven te worden als er een tweede persoon in begraven wordt.

Antwoord:

Geachte heer,

Er hoefden in 2003 geen grafrechten betaald te worden, als de grafrecht al doorliepen tot 2014 of nog verder. Omdat het graf in 1974 misschien is aangeschaft voor 40 jaar.

Hoe het in uw geval zit kan ik niet zeggen, omdat elke begraafplaats andere termijnen kan hanteren. En het kan ook zo zijn dat de grafrechten wel voor een bepaalde termijn zijn afgekocht, maar de onderhoudsbijdragen niet. Je moet dus eigenlijk altijd de akte van uitgifte van een graf en oude facturen bekijken.
Niet de factuur van de uitvaartondernemer, maar van de begraafplaats, zeg ik er bij. Ik merk dat op, omdat sommige begraafplaatsen hun factuur voor de uitgifte van een graf of voor een verlenging als iemand bijbegraven wordt, aan de uitvaartondernemer sturen. Maar sommige uitvaartondernemers zijn slordig in het vermelden van de juiste benaming op hun factuur. Die hebben soms standaard op elke factuur de benaming 'begraafrechten' op hun factuur staan, terwijl het de ene keer om de kosten van grafdelven gaat, de andere keer om de verlenging van grafrecht of om onderhoudskosten of de vergunning voor een grafmonument. Dat kan erg verwarrend zijn.

Misschien is er in 2003 wel 10 jaar verlengd (en in 1994 ook al eens), maar vindt u dat niet zo duidelijk omschreven terug op de rekening van de uitvaartondernemer.
Eerlijk gezegd is er een goede kans dat het zo gelopen is, dat er in 1994 en 2003 verlengd is. Namelijk zo'n 90% van de begraafplaatsen geeft een familiegraf voor een echtpaar standaard voor 20 jaar uit. Maar misschien behoort de begraafplaats van uw ouders tot de uitzondering.

Er hoeft als een tweede of derde kist in een graf geplaatst wordt, alleen grafrecht verlengd te worden als de resterende huurtermijn van het graf korter dan 10 jaar is. Een overledene moet altijd minstens 10 jaar begraven blijven. Ofwel, een graf moet namelijk altijd minstens 10 jaar blijven bestaan voordat het geruimd mag worden. Men wil bij een begraving wel zeker weten dat die termijn van 10 jaar betaald geregeld wordt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >