Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afstand doen van graf; ruimen?


4 oktober 2019

Vraag nummer: 58740

De grafrechten van het graf van mijn moeder lopen tot 2023 maar ik wil door privé omstandigheden afstand doen van het graf ik ben rechthebbende mijn broer wil de rechten niet overnemen,betekend dit dat het graf naar de gemeente gaat en de gemeente dan overgaat tot ruimen van het graf?

Mvg XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u afstand doet van het graf, kan dat inderdaad betekenen dat de begraafplaatshouder het graf ruimt, mits de laatst in het graf begraven overledene minstens 10 jaar begraven is geweest. Want het verlopen van de termijn van 10 jaar is een wettelijke drempel om een graf te kunnen ruimen. Binnen 10 jaar mag een graf nooit worden geruimd, ook als er geen grafrechten meer op het graf rusten.

Dat een begraafplaatshouder een graf KAN ruimen wil overigens nog niet zeggen dat het meteen gebeurt. Vaak is het afhankelijk van de situatie of een andere familie die plaats uitkiest voor de begraving van een zojuist overleden familielid. Dan kan het graf binnen 1 of 2 dagen vrij worden gemaakt. Maar als zich dat niet voordoet kan het graf nog vele jaren blijven liggen. Wellicht kan wel eerder het grafmonument worden verwijderd. Dat mag u trouwens ook zelf vooraf doen, als u afstand doet van het graf.

Vanwege uw privacy heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE