Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afstand doen van een graf


15 mei 2006

Vraag nummer: 4451  (oude nummer: 7998)

Mijn opa en oma hadden een eigen graf. Wat houdt in dat ik afstand doe van alle rechten op het graf? En dat het graf dan vervalt aan de Gemeente?
Hartelijk bedankt en groet, Anne-Marie Markesteyn

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Afstand doen van het graf betekent dat het grafrecht eindigt, u er niet meer in mag laten begraven, dat de gemeente de steen mag ruimen en de plek mag uitgeven aan een andere familie.

De term 'afstand doen' hoort eigenlijk bij de situatie dat er nog rechten op het graf rusten. Men kan wel eens besluiten om er afstand van te doen, omdat er bijvoorbeeld een nieuwe steen op moet en nabestaanden geen zin hebben om die kosten te betalen omdat ze het graf toch nooit bezoeken. Of men doet wel eens afstand omdat een begraafplaats ruimtegebrek heeft en men een andere familie aan een plaats wil helpen.

Soms echter gebruikt een gemeente de term 'afstand doen' ook als nabestaanden besluiten om het grafrecht, dat afloopt, niet te verlengen. Dat is eigenlijk fout gebruik van de term. Want men doet niets weg, men doet niets om het graf te behouden (geld betalen voor een verlenging) en dat is een andere situatie. Als men het graf niet verlengt, lopen de rechten vanzelf af. De gemeente mag het graf(monument) ruimen etc. Men hoeft dat niet schriftelijk te bevestigen, als voormalig rechthebbende op het graf. Als iemand bijvoorbeeld een woning huurt voor 1 jaar, hoeft hij ook geen schriftelijke toestemming te geven als iemand anders die woning vervolgens wil huren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >