Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkopen graf


25 oktober 2019

Vraag nummer: 59040

nu mijn vader overleden is, en mijn moeder al eerder willen we het graf afkopen voor 30 jaar, waar ik nu de nota van heb gekregen.
Zie nu op de site dat dat niet mag alleen voor 20 jaar.
2012 graf gekocht en 2 x 350 euro en nu de nota van afkopen komt op het zelfde bedrag. Weet niet of dit klopt. je kan het afkopen dus ook laten regelen door grafzorg, maakt het niet uit welke begraafplaats welke plaats dat het gaat dan?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U schrijft helaas niet om welke begraafplaats het gaat. Dan kan ik ook niet met u 'meekijken' naar de regels en tarieven van die begraafplaats. Iedere begraafplaats heeft eigen, andere tarieven.

Iedere begraafplaats mag zelf beslissen voor welke termijnen men verlengingen aanbiedt. Echter in de wet staat dat dit niet voor kortere termijnen dan 5 jaar mag en niet voor langere termijnen dan 20 jaar. Veel begraafplaatsen hanteren een standaard termijn van 10 jaar voor verlengingen.

Direct 30 jaar grafrechten verlengen is iets dat wettelijk niet is toegestaan.

Inderdaad is het een optie om het afkopen voor een langere termijn dan 10 of 20 jaar te regelen bij Grafzorg Nederland. Grafzorg Nederland neemt geld in beheer en zorgt over 10 of 20 jaar voor de verlenging van de grafhuur tot 30 jaar. Het voordeel van een familie is dat die kosten nu meteen uit de nalatenschap kunnen worden betaald, zodat niet een van de kinderen geld apart moet houden, wat de Belastingdienst niet accepteert. Die ziet het geld altijd als eigen spaargeld, waarover belasting moet worden betaald en dat bij echtscheiding en overlijden in de boedel valt. Een stichting zoals Grafzorg heeft dat soort problemen niet, die een particulier wel heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE