Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkoop onderhoudsbijdrage Haarlemmermeer


12 april 2018

Vraag nummer: 54604

Geachte mr. van der Putten
In 1955 zijn de onderhoudskosten van een graf voor onbepaalde tijd afgekocht. Nu krijg ik een brief van de gemeente Haarlemmermeer met het volgende:
Artikel 10 Overgangsbepaling
Afkoopsommen voor onderhoudskosten van voor onbepaalde tijd uitgegeven graven, betaald voor het in werking treden van de 'Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen 1992', zoals vastgesteld door de raad op 19 december 1991 en sedertdien gewijzigd, worden geacht te gelden voor een tijdvak van 40 jaar na datum van afkoop en indien die datum niet vastgesteld kan worden, 40 jaar na plaatsing van de grafbedekking.
Op grond van dit artikel brengen wij bij bovengenoemd graf dus het onderhoud in rekening.

Kan dit en mag dit?
Zie uw antwoord met vertrouwen tegemoet.

Vriendelijke groet,
Wil de Kleijn-Grendel

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dit kan en mag niet. Dit artikel 10 in de 'Verordening graf- en begraafrechten' van de gemeente Haarlemmermeer lijkt mij een onhoudbare bepaling.

Ik zou als ik u was een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. De kans is overigens groot dat dit wordt afgewezen. De gemeente houdt natuurlijk vast aan de eigen verordening.

Dan kunt u vervolgens beroep instellen bij de sector Belastingrecht van de rechtbank (rechtbank Noord-Nederland in Haarlem). Dat zou ik u zeker aanraden.
Het instellen van beroep is helemaal niet ingewikkeld. U schrijft een brief waarom u vindt dat de gemeente geen onderhoudskosten meer in rekening kan brengen. Namelijk omdat ze in het verleden al zijn afgekocht. En dat het te zot voor woorden is dat de gemeente de termijn van 'onbepaalde tijd' van ruim 60 jaar geleden met terugwerkende kracht inkort tot 40 jaar. Het is op zich niet onmogelijk om een termijn vast te stellen, maar niet met terugwerkende kracht. Het is bovendien vreemd en onjuist om de nadere invulling van onbepaalde tijd alleen te doen gelden voor de afkoop van het onderhoudsrecht, maar niet voor de afkoop van het grafrecht.
U moet een fotokopie van de uitspraak op bezwaar van de gemeente meesturen. En ook het bewijs van afkoop van het onderhoud uit 1955.

Ik wens u veel succes bij de rechtbank. Ik zou het op prijs stellen om van u te horen hoe de zaak is afgelopen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Overmorgen, zaterdag 14 april 2018, wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE