Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkoop onderhoud (ik betaal dubbel)


2 januari 2018

Vraag nummer: 53234

Geachte heer Van der Putten,

Het onderhoudsrecht van het graf van mijn schoonmoeder loopt t/m 2020. Nu willen wij dit nu verlengen met 30 jaar, omdat er nu geld in de familie voor beschikbaar is. Dat kan zegt de gemeente Kampen, maar dan vanaf 1 jan 18, dus tot 1 januari 2048 en niet tot 1 januari 2051. Zo lopen wij drie jaar reeds betaalde onderhoudskosten mis. Dat lijkt mij niet zuiver. Mag de gemeente dit zo beslissen?
Alvast dank voor uw reactie. Met vr.gr. A. Held

Antwoord:

Geachte heer,

Het is geen kwestie van mogen. De gemeente KAN niet anders beslissen. De gemeente Kampen is gebonden aan de Verordening op de heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten Kampen 2018. Die maakt afkoop voor maximaal 30 jaar mogelijk. Maar de tarieven gelden voor 2018.

Bij tarieven van de gemeente gaat het om belastingen. Belastingen kunnen alleen volgens strikte regels worden opgelegd. Daar moet u op zich blij mee zijn, want die regels zijn ter bescherming van de burger. Die regels verbieden bijvoorbeeld dat een gemeente kan zeggen "Oh, als het voor meneer X is, gooien we 50% boven op de prijs". Wat bijvoorbeeld een autohandelaar wel kan doen. Een niet-gemeentelijke begraafplaats zou het ook kunnen doen, die is ook nergens aan gebonden.

Zoals ik al zei: de tarieven gelden voor 2018. Men kan en mag geen tarieven heffen met ingang van 2021; dat laat de verordening niet toe. De tarieven van 2021 zijn nog niet door de gemeenteraad vastgesteld. Dat gebeurt pas eind 2020. Als u per 1-1-2021 een verlenging wilt betalen, moet u dus geduld hebben tot eind 2020 om het te kunnen regelen. De tarieven worden gewoonlijk midden december door de gemeenteraad voor het volgende jaar vastgesteld.

U stelt dat u drie jaar reeds betaalde onderhoudsrechten mis loopt. Ja en nee. Ja, dat is zo, dus betaalt dan 3 jaar dubbel. Maar bij afkoop voor 30 jaar krijgt u van de gemeente Kampen 10 jaar korting; u betaalt dan slechts 20 keer de jaarlijkse kosten (van 2018). Dat betekent dat u bij de afkoop ingaande in 2018 eigenlijk 'slechts' 7 jaar korting krijgt. Dat is nog altijd een hoge korting.

De gemeente Kamen hanteert een kortingsstaffel voor onderhoudskosten:
bij afkoop voor 10 jaar betaalt men 8 keer het jaarlijkse bedrag;
bij afkoop voor 20 jaar betaalt men 15 keer het jaarlijkse bedrag;
bij afkoop voor 30 jaar betaalt men 20 keer het jaarlijkse bedrag.
U kunt dit nakijken in de tarieventabel horend bij de Verordening lijkbezorgingsrechten 2018 van de gemeente Kampen. Die kunt u googlen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >