Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkoop onderhoud graf nog geldig?


22 maart 2011

Vraag nummer: 24600  (oude nummer: 16576)

Geachte heer van Putten,
Mijn tante heeft destijds het "voortdurend recht tot begraven" op een particuliere begraafplaats gekocht, en haar ouders, mijn opa en oma liggen daar begraven. Ik ben met de begraafplaats in onderhandeling om dit graf over te nemen, maar zij stellen dat het afgesproken bedrag voor onderhoud, ook na indexering, bij lange na niet volstaat, en dat ik gewoon het normale tarief moet gaan betalen, met aftrek van de geindexeerde waarde van het destijds afgesproken gemiddelde bedrag voor onderhoud. Is het niet zo dat een afkoop een afkoop is en blijft? Of moet ik toch het huidige onderhoudstarief gaan betalen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan een dergelijke vraag niet (volledig) beantwoorden zonder de onderliggende papieren zoals de akte van uitgifte van het graf, het oude beheersreglement van de begraafplaats op het moment van uitgifte van het graf, eventuele oude rekeningen en mogelijk nog andere relevanten documenten te zien.

Ik begrijp niet goed waarom de overname van het grafrecht tot onderhandelingen zouden kunnen leiden. In principe is afkoop natuurlijk afkoop en blijft het afkoop, ongeacht wie nu of later de rechthebbende van het graf is.
De overname van het graf kan per defintitie geen geldige reden zijn nieuwe kosten in rekening te brengen, tenzij dit destijds bij de uitgifte van het graf is voorbehouden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >