Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkoop onderhoud bij oneindig grafrecht


16 april 2020

Vraag nummer: 60516

Is er jurisprudentie van recht zaken die tegen Yarden zijn gevoerd tegen het verplichte tot 10 jaar afkoop van onderhoud bij een oneindig grafrecht bij het openen voor het graf voor een bijzetting?

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt de houder van een begraafplaats om een onderbouwing vragen op grond van welke bepaling van een afgesloten overeenkomst het betalen van onderhoudskosten verplicht zou zijn. Men zeg dan soms "We hebben een nieuwe regel". Maar dat betekent niets (zie bijvoorbeeld vraag 60487 van enkele dagen geleden). Men moet kunnen zeggen "We hebben een oude regel, die ook al gold toen het grafrecht werd uitgegeven". Als men dat niet kan aantonen, heeft men niets in handen.

Men kan niet naar willekeur 'nieuwe regels' opleggen. Gemeentelijke begraafplaatsen kunnen dat soms wel, omdat men meer vrijheid heeft in het opleggen van belastingen. Maar niet-gemeentelijke begraafplaatsen, zoals van Yarden, kunnen dat niet.

Ik zou als ik u was weigeren om te betalen, omdat er hoogstwaarschijnlijk geen juridische grondslag voor is. Als Yarden dan toch vasthoudt aan de verplichting, dan kunt u overwegen om een klacht voor te leggen aan de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie voor de procedure, voorwaarden en mogelijkheden www.ombudsmanuitvaartwezen.nl.

U vraagt naar rechtszaken tegen Yarden over het verplichte afkoop van onderhoud bij graven voor onbepaalde tijd. Daar kan ik wel wat over zeggen, maar dat doe ik niet in een openbare adviesrubriek. Dan komen we op het terrein van betaalde advisering.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE