Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Achterstallige kosten graf wie moet betalen?


29 februari 2016

Vraag nummer: 45380

Geachte meneer van der Putten,

Mijn moeder wil op St Barbara graag naast een familiegraf een nieuw graf aanschaffen voor naar en mijn vader die wordt herbegraven. Dat familiegraf is een dubbelgraf van de 2 families van mijn vader (mijn vader ligt er zelf niet in, maar wel zijn vader). Het zijn 2 graven naast elkaar. Nu betaalt de ene kant van de familie nog steeds hun grafrechten e.d., maar de andere helft betaald al lang niet meer. Er ligt 1 groot grafmonument over de beide graven.

Toen ik vorige week met de beheerster van Barbarba sprak, kwam naar voren dat er nog kosten van het dubbel/familiegraf van vroeger waren en zij vroeg wie die kosten wil betalen (ong. € 1.200,= tot 2009).
Zij had het er wel over dat het graf geruimd zou worden zodra de andere familie zou stoppen met betalen. De beheerster wil nu de achterstallige kosten in rekening brengen bij mijn moeder (ong € 1200,-)
Is mijn moeder daar verantwoordelijk voor?
Alvast bedankt voor uw moeite

Antwoord:

Geachte heer,

Als uw moeder geen rechthebbende van die ene helft van dat familiegraf van uw vaders familie is of was, is er geen enkele verplichting om openstaande kosten te betalen.
Misschien zijn er eigenlijk wel helemaal geen kosten, omdat het gaat om een graf waarvan de looptijd op een normale manier afgelopen is. En dan zijn er geen verplichtingen.
Misschien is hier het 'probleem' dat er een gezamenlijk monument met een buurgraf is en dat de looptijden van die graven verschillend waren. Dan kan men moeilijk een steen doormidden zagen. Maar ja, dan moet de begraafplaats geen graven op die manier uitgeven, waarbij zo'n situatie kan ontstaan.

Hoe dan ook, een begraafplaatshouder kan alleen betaling vorderen van de rechthebbende van het graf. Niet van een aangetrouwd familielid. Ook niet van een ander familielid, trouwens.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Natuurlijk begraven op natuurbegraafplaats Limburg

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE