Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aantal personen in graf


15 februari 2011

Vraag nummer: 7884  (oude nummer: 16444)

in het huidige graf van mijn opa van 1958 ,liggen ook de stoffelijke resten van mijn tante en oma vanwege ruimen oud kerkhof
mijn moeder is in 2002 bijgeplaatst met urn
alle kosten zijn door mij betaald wil nu een nieuwe grafzerk laten plaatsen en ook wil ik later er bij worden begraven
het kerkbestuur geeft daar voor geen toestemming om dat er al 4 mensen in liggen
bij elke bij zetting is er betaald
is dit wettelijk geregeld ?
als dit zo is dan neem ik ondanks alles genoegen mee
wachtend op een antwoord met vriendelijke groeten Coby Michielsen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hoeveel personen in een graf mogen, is niet landelijk wettelijk geregeld. Het verschilt per begraafplaats. Hoeveel personen in een graf begraven kunnen worden staat in de beheersverordening of in het beheersreglement van een begraafplaats, of in de grafbrief.

Op de meeste begraafplaatsen worden graven voor 2 kisten boven elkaar uitgegeven. Maar soms is er ook ruimte voor 3 kisten. Op andere begraafplaatsen kan maar 1 kist diep worden begraven en worden bijvoorbeeld voor een echtpaar 2 graven naast elkaar uitgegeven.

Het aantal kisten zegt nog niets over het wel of niet mogen bijzetten van asbussen in een graf. Ook daar hebben begraafplaatsen eigen, verschillende, regels voor. Op sommige begraafplaatsen telt een asbus voor een kist (men kan dan kiezen uit 2 kisten, of 1 kist en 1 asbus, of 2 asbussen); op andere begraafplaatsen mag men naast een of meer kisten nog 1, 2, 4 of meer asbussen extra in een graf plaatsen.

Daarnaast is het nog zo dat men soms een graf mag schudden: de stoffelijke resten van eerder overledenen onder in het graf mag samenvoegen. Dan ontstaat daar boven weer ruimte voor nieuwe kisten. Sommige begraafplaatsen staan dat wel toe, andere niet.

Ook kan het zo zijn dat op dit moment geen plaats voor u in het graf kan worden gemaakt, omdat de laatst begraven persoon korter dan 10 jaar geleden overleden is. Maar later zou het wel kunnen.

U begrijpt, in theorie zijn alle varianten mogelijk.

U schrijft dat het kerkbestuur geen toestemming geeft om u later bij te begraven omdat er al 4 mensen in het graf liggen. Met de opmerking dat 'er al 4 mensen liggen' kan ik niets. Want gaat het om kisten, om asbussen of om eerder samen gevoegde stoffelijke resten? En wat zijn dan precies de regels voor kisten, asbussen en het samenvoegen van stoffelijke resten op die begraafplaats? Om dat laatste gaat het. Als u mij de grafbrief bij uitgifte van het graf en het beheersreglement van de begraafplaats mailt of stuurt, kan ik kijken wat de mogelijkheden zijn. Zonder de papieren te zien, is geen antwoord mogelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE