Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanschrijven nabestaanden


8 februari 2016

Vraag nummer: 45139

Op onze begraafplaatsen waren heel veel graven waarvan geen rechthebbende meer in leven was. Deze graven worden via de website en het publikatiebord gepubliceerd en er komt een bordje op. Via het GBA kunnen we soms nabestaanden achterhalen en deze sturen we dan een brief met het verzoek het in de familie te overleggen. Namelijk, als iemand niet weet dat er ergens nog een graf van familie zien ze die bordjes niet en kijken ze ook niet op onze website. Een collega beheerder vindt dat niet kunnen, wij bevoordelen dan iemand. Vraag is dus nu, mogen wij wel nabestaanden aanschrijven? Het heeft trouwens een heel positief effect, er wordt goed op gereageerd.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker mag u wel nabestaanden aanschrijven. Het is een extra service. Mensen beseffen vaak niet dat een graf op naam moet staan en zien vaak de relatie niet dat als oudoom Piet is overleden, het graf van opa en oma opeens het risico loopt om te verdwijnen. Het is dan een kwestie van fatsoen en meedenken om mensen daar op te attenderen. Ik zie er geen enkel bezwaar tegen.

De redenering dat mensen dan soms worden bevoordeeld, kan ik niet volgen. Soms kan de waarschuwing voor mensen positief werken. Maar wat is er op tegen als iemand ergens blij mee wordt gemaakt?
Er speelt soms een zekere toevalsfactor, maar ja, dat is zo vaak in het leven. Het belangrijkste is toch dat het graf voor de familie behouden blijft? Dat wordt dan gerealiseerd. Het is niet zo dat bij voorbaat bepaalde mensen worden uitgesloten; zij hadden zich ook zelf eerder kunnen melden. Alleen, dat is niet gebeurd.
Bovendien is het geen kwestie van cadeautjes uitdelen. Wie een graf op naam krijg heeft er zelden feitelijk voordeel aan. Mensen gaat het juist eerder iets kosten, als ze vervolgens bereid zijn om verlengingen te betalen.

Het zou plezierig zijn als meer begraafplaatsen de tijd en moeite zouden (kunnen) nemen om nabestaanden te waarschuwen, ook al zijn ze er wettelijk niet toe verplicht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE