Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aangewezen als rechthebbende (en nu plotseling rekening)


22 oktober 2012

Vraag nummer: 32288

mijn echtgenote is door de gemeente aangewezen als rechthebbende van het graf van haar overleden moeder en krijgt nu de rekening gepresenteerd voor verlenging (10 jaar). Dit gebeurde kort naar het overlijden en de boedelverdeling een feit was. Dit is gebaseerd op basis van een handtekening voor de opdrachtverstrekking van de begrafenis van haar moeder. Dit is mijn echtgenote op geen enkele wijze kenbaar gemaakt, nog afgezien van het moment. Daarbij komt dat ik (haar echtgenoot) aangewezen ben als testamentair-executeur.
Probleem is dat nu een aantal adressen van familieleden niet meer te achterhalen zijn en vrijwel het gehele bedrag voor onze rekening komt. De gemeente werkt op geen enkele manier mee aan het achterhalen van adressen. Graag een reactie hierop.

Antwoord:

Geachte heer,

De gemeente kan uw echtgenote niet aanwijzen als rechthebbende op het graf van haar moeder. Uw echtgenote zal er toch echt zelf voor getekend moeten hebben.
Blijkbaar maakte een verzoek tot overschrijving van het grafrecht ook deel uit van de schriftelijke opdracht voor de begrafenis. Maar dan kan ik alleen maar constateren dat u en uw echtgenote zelf niet goed hebben opgelet wat door haar getekend werd.

Het is heel logisch dat als iemand begraven wordt, de begraafplaatshouder eist dat de grafrechten voor minstens 10 jaar, de wettelijke termijn van grafrust, worden voldaan. Als u en uw echtgenote dat zelf niet bedacht en gecontroleerd hebben, tja, dan hebt u zelf ook niet opgelet. Misschien had de uitvaartverzorger het ook uitdrukkelijker aan moeten kaarten. Maar het lijkt mij ook logisch dat u er zelf naar vraagt. Als u laat begraven kost een graf ook geld. U had kunnen vragen hoeveel jaar de rechten/huur nog door zouden lopen.

Niet logisch lijkt mij dat u een nalatenschap verdeelt waarbij u enige tijd later niet weet of noteert tussen wie u verdeelt en dat u geen adressen hebt of bewaart.

Het zou verstandig geweest zijn om de nalatenschap niet zo snel financieel af te wikkelen, maar om nog een bedrag voor onvoorziene kosten, zoals deze, achter de hand te houden. In principe zijn alle erfgenamen samen nog aansprakelijk voor deze kosten, die deel uitmaken van de kosten van de uitvaart.

Een gemeente mag inderdaad aan burgers geen adressen verstrekken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van hun ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE