Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

2 keer betalen voor het zelfde (schudden en begraven)


25 november 2017

Vraag nummer: 52871

na schudden graf (kosten 808 euro) blijft het graf open,doch afgedekt met planken. Na 3 dagen vindt de begrafenis plaats (graf is dus nog open). na de ter aarde bestelling dicht men het graf (kosten weer 808 euro). naar mijn mening betaal ik 2 keer voor het openen van het graf,is dit terecht? groet gert pot

Antwoord:

Geachte heer,

Wij hebben even contact per e-mail gehad, om te weten om welke gemeente het gaat. De betreffende gemeente rekent inderdaad EUR 808,- voor een begrafenis en (toevallig) hetzelfde bedrag voor het schudden van een graf, zo zie ik in de tarieventabel van 2017.

De betreffende kosten zijn belastingen. De bedragen staan los van het aantal werkuren of de handelingen. Een begraafplaats kost een gemeente ook geld, als er een dag niets gebeurt qua begraven.

U betaalt niet voor hetzelfde. Er gebeuren ook 2 verschillende dingen: het graf is geopend om stoffelijke resten kort uit het graf te halen om ze even later dieper in het graf te kunnen leggen, waarvoor eerst iets dieper is gegraven. De andere handeling is het begraven.

Het schudden van een graf en een begraving gebeuren altijd in een handeling. Er wordt normaal pas geschud als er behoefte is aan ruimte om te begraven. Vaak gebeurt het dezelfde ochtend. Soms zit er een dag tussen. Dat er nu 3 dagen tussen zitten is ongebruikelijk, maar het kan. Het is nooit zo dat men een graf opent om het te schudden en dan weer dicht gooit en het een paar dagen, maanden of jaren weer opent en sluit voor een begraving.

Men betaalt niet voor het openen en sluiten van het graf, maar voor het dieper begraven van botten en het mogen plaatsen van een nieuwe kist. Nogmaals, het zijn belastingen, geen vergoeding van feitelijke werkzaamheden. Het begraven zelf gebeurt vaak door een uitvaartondernemer; het heffen van belasting daarop is een methode voor de gemeente om inkomsten te krijgen voor het het ter beschikking stellen van de begraafplaats.

Zie vergelijkbare vragen over het schudden van graven in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE