Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

2 graven nu 1 graf; telt dat als herbegraven?


10 augustus 2021

Vraag nummer: 63465

Er lagen eerst 2 familieleden langs elkaar ieder in een apart graf. Nu is op die 2 graven 1 dubbelgraf gekomen. Hopelijk zo duidelijk omschreven. Een normaal graf is volgens mij 1 bij 1 meter. Dit nieuwe graf is 2 bij 2 meter geworden. Ook zijn er toen er een nieuw dubbelgraf kwam meerdere mensen van de familie daar toegevoegd dus een familiegraf. De 2 afzonderlijke graven zijn gebleven alleen is er dus een gedenkplaat van 2 x 2 meter op komen liggen met in elk graf de andere overledenen in een beenderen box/zak. De 2 personen die ieder een graf hadden hoeven dan toch niet herbegraven te worden of telt dit wel als herbegraven daar er alleen toegevoegd is? Mvg Pim

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag is mij eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk.

Het is mogelijk dat van een 1-persoons graf een 2-persoons graf wordt gemaakt, als de eerste overledene zo diep begraven is, dat daarboven nog ruimte is voor een 2e overledene.
Dat kan als de eerste overledene op een diepte van bijna 2 meter begraven is. Van de tweede overledene wordt de kist dan op een diepte van ongeveer 1,2 meter geplaatst. Dan worden de wettelijk voorgeschreven afstanden tussen kisten en het maaiveld aangehouden.

Wat soms ook kan, is dat iemand die in een 1-persoons graf ligt, dieper in datzelfde graf wordt begraven. Zo ontstaat er bovenin ruimte voor een nieuwe kist. Dat dieper begraven wordt het 'schudden' of 'samenvoegen' van een graf genoemd. Er wordt dan volgens de wetgeving niet herbegraven; het is een vorm van ruiming van het graf.

Een enkele keer is het zo dat een oude begraafplaats, of een oud gedeelte van een begraafplaats, met nieuw zand wordt opgehoogd. Dan blijven de graven gewoon liggen en ontstaat er nieuwe grafruimte boven de bestaande graven. Die horen formeel dan ook tot het bestaande graf. Vaak is dat voor de rechthebbenden van die graven gratis extra ruimte.

U hebt niet beschreven waardoor het mogelijk was dat er boven op de bestaande graven in uw vraag nieuwe ruimte voor een extra kist is ontstaan.
Maar als een van de bovenstaande situaties van toepassing is, kan ik alleen maar zeggen dat het mogelijk is.

Als de stoffelijke resten die er aanvankelijk lagen, niet verplaatst zijn, maar er iets bovenop kwam, is geen sprake van een herbegraving. Voor een herbegraving is een opgraving nodig. Het is alleen aan de orde als iemand van plek A naar plek B verhuist.
Dat een overledene dieper in hetzelfde graf wordt begraven, is ook geen herbegraving, maar een vorm van ruiming van het graf. Zie ook de vele vragen daarover in de subrubiek 'Graf ruimen'.

Dat 2 graven naast elkaar worden samengevoegd tot 1 graf is ook mogelijk.

Wat ik niet begrijp is dat u schrijft dat meerdere mensen van de familie zijn toegevoegd, met de beenderen in een box of zak. Dat kan ook wel, maar niet meer dan 1 persoon per graf. Want dat overbrengen van die stoffelijke resten is wettelijk gezien een vorm van herbegraven. Dat kan/mag niet met meer personen gebeuren dan voor zoveel als dat er ruimte is in het graf. Als van 2 1-persoons graven door verdieping of verhoging ruimte is gemaakt voor 2 kisten per graf, mogen er per graf slechts 1 x stoffelijke resten (in een zak of kist, dat maakt niet uit) worden bij begraven. Als er bijvoorbeeld stoffelijke resten van 5 of 6 mensen zijn samengevoegd, is in strijd met de wet gehandeld door de houder van de begraafplaats.
Voor deze samenvoeging zijn ook altijd vergunningen van de burgemeester nodig. Zie over opgraven en herbegraven ook:


Zie ook de honderden eerdere vragen en antwoorden over opgraven in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >