Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat na 10 jaar?

21 april 2006

Vraag nummer: 4393 (oude nummer: 7908)

Geachte,

Wij ( mijn man, twee kinderen en ik ) hebben naar Nederland als vluchtelingen uit Sarajevo gekomen. Mijn man is in maart 2000 overleden en in een algemeen graf (Ijsselhof te Gouda) begraven. Op dit moment ik was niet helemaal bewust, wat een algemene graf betekent. Na begrafenis, heb ik gehort dat, na 10 jaar alle algemene graven wordt opgeruimd.
Vraag me af, wat dit pressies betekend . Bestaat het mogelijk om lijk nog cremeren of herbegraven in Bosnië?

Alvast bedankt voor antwoord

Met vriendelijke groet,

Tatjana Topalovic-Santek

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Inderdaad worden algemene graven geruimd en kunnen ze niet worden verlengd. In de meeste plaatsen is dat na 10 jaar. Maar soms ook na 15 of 20 jaar. Ik meen me te herinneren dat op de IJsselhof in Gouda een termijn van 15 jaar geldt, maar weet dat niet zeker. U moet zelf bij de begraafplaats tijdig informeren naar de juiste termijn.

Ja, het is mogelijk dat het lijk van uw man wordt herbegraven in Bosnië (of in Nederland, net waar u wilt). Dat kan na afloop van de termijn van 10 of 15 jaar. In uitzonderingsgevallen kan het ook eerder, bijvoorbeeld in het geval dat u zelf eerder naar Bosnië zou verhuizen.
Het is ook mogelijk dat uw man na die 15 jaar wordt herbegraven in een eigen graf op IJsselhof. Dat is een graf voor meer personen, waar ook u na uw eigen overlijden begraven zou kunnen worden.
En het is inderdaad ook mogelijk dat na de ruiming van het algemene graf de stoffelijke resten van uw man worden gecremeerd. Er zijn dan veel keuzemogelijkheden voor de as. Daarvoor verwijs ik naar elders op de site www.uitvaart.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder