Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlenging


7 september 2008

Vraag nummer: 5665  (oude nummer: 11234)

Geachte Heer van/der Putten,

In 2000 is mijn moeder begraven voor tien jaar.
Is het zo dat ik het graf kan verlengen met nog een keer tien jaar?

Gr. Natascha

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik u niet zeggen. Dat moet u bij de beheerder van de begraafplaats navragen.

Als iemand begraven is in een graf voor 10 jaar, dan gaat het om een zogenaamd 'algemeen graf'. Er zijn twee soorten graven, algemene graven en eigen graven. En voor eigen graven geldt een minimum termijn van 20 jaar. Voor algemene graven is 10 jaar de minimum-termijn.

Meestal kan men de termijn van 10 jaar voor een algemeen graf niet verlengen. Meestal worden deze graven namelijk per grafplaats uitgegeven voor meerdere personen, die geen familie van elkaar zijn. Als de nabestaanden van persoon A wel zouden willen verlengen, maar de nabestaanden van persoon B of persoon C in hetzelfde graf niet, heeft de eigenaar van de begraafplaats een probleem. Hij kan als A verlengt, de plekken van B en C niet aan anderen, bijvoorbeeld D en E uitgeven. Want die liggen meestal onder of boven elkaar.
Meestal wordt daarom de regel gehanteerd dat een algemeen graf niet kan worden verlengd. Op een klein aantal begraafplaatsen laat men wel verlengingen toe, als er telkens maar 1 persoon per graf ligt.

Hoe de situatie van het graf van uw moeder is weet ik niet en welke regel de betreffende begraafplaats hanteert weet ik ook niet. U kunt dat natuurlijk zelf navragen.

Als het grafrecht niet verlengd kan worden, kan uw moeder wel in een ander, eigen, graf worden herbegraven. Daar komen dan natuurlijk wel wat extra kosten bij kijken. Maar wanneer en hoeveel, weet ook de beheerder van de begraafplaats u te vertellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE