Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verlengen algemeen graf kind

25 november 2021

Vraag nummer: 63960

Onze baby ligt sinds 1976 in een algemeen kindergraf onderin er liggen nog twee baby's boven. We hebben daar tien jaar voor betaald en daarna nooit weer een rekening gezien. Nu hebben we van de gemeente Zoetermeer bericht gekregen en kunnen we voor een aantal dingen kiezen.
We kunnen kiezen om t.z.t. te verlengen tegen de dan geldende kosten.(dit zou dan in 2023 ingaan)
We kunnen het gelijk laten ingaan tegen de nu geldende kosten.
We mogen in 2023 beslissen of we het gaan verlengen.
We mogen ook kiezen voor niet verlengen.
Nou is mijn vraag mag een gemeente na 35 jaar geen rekening te hebben gestuurd nu ineens weer geld vragen?
En wat gebeurd er als wij wel betalen en twee bovenliggende niet?
Volgens de gemeente gaat men deze voor alsnog niet ruimen maar dat vinden wij niet erg duidelijk.

Antwoord:

Geachte heer,

Het komt wel vaker voor dat de eigenaren van begraafplaatsen (algemene) kindergraven niet zo snel ruimen, hoewel dat wettelijk en juridisch wel zou kunnen.

Sommige gemeenten willen ook mensen mensen de kans geven om een algemeen graf te behouden en te verlengen, als men de ruimte niet direct nodig heeft voor nieuwe graven. Maar de kosten van begraven lopen op, omdat minder mensen kiezen voor begraven en meer voor cremeren, waardoor de vaste (onderhouds)lasten van begraafplaatsen over minder mensen en minder graven uitgesmeerd moeten worden. Dat leidt er toe dat gemeenten zich wat zakelijker gaan opstellen en graven niet meer zo makkelijk kosteloos in stand houden.

Dat u sinds 1986 niets meer voor het graf betaald hebt, is een soort cadeautje van de gemeente geweest. Maar dat geeft u geen rechten voor de toekomst.
De gemeente Zoetermeer kan inderdaad besluiten u de keuze te geven: u kunt verlengen als u daar voor betaalt. Maar het graf wordt geruimd als u niet wilt verlengen (en dus niets betaalt).

Als u als enige ouders van een kind in dat graf besluit om de grafrechten te verlengen, dan zal alleen het grafmonument van uw kind behouden blijven en zullen de monumenten van de andere kinderen verwijderd worden.

Gewoonlijk ruimt men de inhoud van graven niet; dat gebeurt pas als iemand anders in een graf begraven wordt. Zie vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats.'

Ik denk niet dat men de stoffelijke resten van de andere kinderen verwijdert. Tenzij men die grafruimtes weer ter beschikking stelt aan andere ouders met een overleden kind. Dan kan men dat kind in een bovenste laag begraven, waarbij natuurlijk de stoffelijke resten van een eerder begraven kind verwijderd worden.
De onderste laag van het graf van uw kind zal daarbij niet beroerd worden.

Anders gezegd: er bestaat de kans dat uw kind andere bovenburen krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder