Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming voor herbegraven?


18 mei 2011

Vraag nummer: 24689  (oude nummer: 16731)

Mijn vader ligt in een algemeen graf. Bij navraag bij de begraafplaats in Amsterdan is Mijn broer de rechthebbende van het graf, volgens de begraaftplaats heb ik toestemming van alle nabestaande toestemming nodig voor herbegraven. Over 1 jaar is de rusttijd van mijn vader 10 jaar en zal het graf geruimd worden.
Ik heb geen contact met mijn broers en het zou kunnen zijn dat een van hen geen toestemming geeft voor herbegraven. Wat is de procedure die ik moet volgen om de herbegraving van mijn vader goed te laten verlopen.

Hartelijk dank.

Sandra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp niet dat uw broer de rechthebbende van het graf van uw vader is. Alleen een eigen of particulier graf kan een rechthebbende hebben. Een algemeen graf niet. Wel kan een familielid als contactpersoon fungeren.

Voor een op- en herbegraving vanuit een eigen graf is toestemming van de rechthebbende nodig. Voor een op- en herbegraving vanuit een algemeen graf niet, want er is immers geen rechthebbende.
Ook is geen toestemming van alle nabestaanden nodig. Want ook: wie zijn 'alle nabestaanden'? Kinderen, broers/zussen, kleinkinderen, neven of nichten? Dat is allemaal niet relevant.

U kunt als direct belanghebbende bij de burgemeester een verlof tot op- en herbegraving vragen, zodra de rusttermijn van het graf verlopen is. Het verlof kunt u nu al aanvragen. Andere direct belanghebbenden zoals broers kunnen daar bezwaar tegen maken, maar dat bezwaar is vrij kansloos als het gaat om een graf dat anders geruimd zou worden.

Gewoonlijk is zo'n verlof tot opgraving in zo'ns situatie een formaliteit. Dat verlof wordt gewoonlijk altijd verleend. Als het niet verleend zou worden, kunt u een bezwaarschrift indienen.

Zie vergelijkbare vragen in de rubriek 'Begraven' en wel in de subrubrieken 'Algemeen graf' en 'Opgraven en herbegraven' (let wel: de meeste vragen in de laatste subrubriek gaan niet over algemene graven maar over eigen of particuliere graven).

Zie over herbegraven (uit een eigen graf) ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >