Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming van een algemeen graf


13 januari 2006

Vraag nummer: 4227  (oude nummer: 7276)

Mijn opa is in 1981 begraven in een algemeen graf op een begraafplaats van de gemeente Wognum te Nibbixwoud. Op 6 januari krijgt mijn vader die voor de gemeente het correspondentieadres is voor alle zaken betreffende dit algemene graf een brief van de gemeente, gedateerd 4 januari met de mededeling dat de graven van af 1981 gaan worden geruimt. De werkzaamheden starten vanaf 24 januari. Dat er een ruiming op handen was kwam hij te weten omdat er een bord op de begraafplaats stond en hij pas daarna een brief ontving met gemelde ruiming. Mijn vraag: wat is het termijn tussen aankondiging en feitelijke ruimwerkzaamheden ? en wat is de juiste manier van handelen ? eerst de correspondentieadressen informeren en dan het aankondigingsbord plaatsen of andersom ?
alvast mijn dank voor het lezen van m'n vraag.
Hartelijke groeten.
N. Knol Egmond.

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen verplichting voor de gemeente om een ruiming van algemene graven aan te kondigen. Men kan 10 jaar na de begraving altijd ruimen. In principe elke dag dat het goed dunkt of uitkomt. Er is dus geen juiste manier van handelen inzake het aanschrijven van correspondentieadressen of informatie op een mededelingenbord: het is allemaal niet verplicht. Wel aardig en verstandig om nabestaanden en andere mogelijke belanghebbenden te informeren dat er iets verandert. Maar dat is dus van een andere orde.

Als nabestaanden niet het risico willen lopen dat een graf ineens weg is, moeten ze de overledene tijdig naar een ander, eigen, graf laten overbrengen. Tijdig is aan het einde van de termijn van 10 jaar (of de andere standaard termijn van een begraafplaats) voor algemene graven.

Zie ook andere vragen in de sub-rubrieken 'Algemeen graf' en 'Graf ruimen' (die meestal over eigen graven gaan, niet over algemene vragen).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE