Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming algemeen graf


31 mei 2004

Vraag nummer: 3145  (oude nummer: 4353)

In mijn woonplaats Zuidwolde Drente is er een voorstel naar de Gemeenteraad toegebracht door B en W van deze gemeente om een besluit te gaan nemen over een stuk begraafplaats om te gaan ruimen of om een nieuw stuk grond aan te gaan kopen voor uitbreiding van de begraafplaats.
Nu is dit onlangs aan de orde geweest in de Gemeenteraad bij deze Gemeente en hebben de politieke partijen aangegeven wat hun mening hierover is.
Een rapport van de Grontmij heeft aangegeven dat het voordeligst zou zijn om te gaan ruimen inplaats van nieuw aan te kopen. Ruimen zou 300 euro per graf gaan kosten(waar ik mijn grote bedenkingen bij heb omdat er zoveel bij komt kijken voordat men tot ruimen over kan gaan door b.v. rechthebbenden te zoeken van de te ruimen graven, aanschrijven van rechthebbenden, opnieuw de geruimde ruimte gebruiksklaar te maken enz. enz. vergeet niet al de ambtenaar uren welke hier mee bezig zijn ), en een nieuw aangekocht stuk zou 550 euro per graf gaan kosten.
Nu heb ikzelf een oom begraven liggen op het bedoelde stuk begraafplaats wat misschien geruimd gaat worden als de raad hiermee instemd, het zijn algemene graven( maar van Gemeentewege zijn daar geen papieren van, en de rechthebbende van het graf is niet bekend bij de familie, maar ook niet bij de Gemeente, doordat de betreffende Gemeente de administratie van dit stuk begraafplaats kwijt is of doodgewoon niet is bijgehouden in de jaren hiervoor, in ieder geval is deze oom overleden in 1933 en zo zijn er meerdere graven op dit stuk welke zo oud zijn met goed onderhouden graven en minder goede onderhouden graven, maar het heeft toch alles bij elkaar een historische waarde en emotionele waarde voor nog vele familieleden. Kan ik als familie zijnde nu nog rechthebbende gaan worden van dit graf van mijn oom , ondanks dat er geen administratie meer aanwezig is bij de Gemeente, en zoja, kan ik daarna ook nog iets ondernemen om ruiming tegen te gaan? Ik weet dat meerdere mensen tegen ruiming zijn van dit stuk begraafplaats.

Met vriendelijke groet R. Zanting - de Groot

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een kenmerk van algemene graven is, dat er geen rechthebbende is, dat er geen papieren van hoeven te zijn (het recht hoefde niet schriftelijk te worden gevestigd) en dat niemand toestemming hoeft te geven voor het ruimen van zulke graven als de termijn van 10 jaar om is.
U kunt er dus geen rechthebbende van worden.

Als u het graf wilt behouden moet u óf de gemeenteraad op andere gedachten brengen, óf de inhoud van het graf laten opgraven en in een nieuw eigen graf herbegraven.
Zie vele andere vragen in de sub-rubrieken Algemeen graf en Ruimen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >