Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen graf zoontje


7 september 2009

Vraag nummer: 6848  (oude nummer: 13765)

Geachte heer,

Heeft de gemeente het recht om een algemeen graf te ruimen zonder dat de nabestaande hiervan in kennis worden gesteld vooraf.

Recent werd ik zeer pijnlijk geconfronteerd met het feit dat het grafje van mijn zoontje was geruimd, zonder dat we hier van op de hoogte waren. De beheerder van de begraafplaats melde mij dat met het plaatsen van een klein bordje zonder enig uitleg, op het grafje is geplaatst (wat blijkbaar is gebeurd ) en een annonce aan de poort zij aan hun verplichtingen hadden voldaan. Wij hadden geen idee hoe dit werkte.
Zeer kwalijk vind ik dat de gemeente na 16 jaar (terwijl naar ik nu heb begrepen een algemeen graf max 10 jaar mag blijven) deze ruiming heeft ingezet.
Ten tijde dat mijn pasgeboren zoontje overleed, ben ik totaal niet in staat geweest mij over dit soort zaken en de consequenties na te denken. Ook later heb ik bij deze wrange situatie niet stil gestaan.

Uitziende naar uw reactie.

Met vriendelijke groet
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Een zeer spijtige en pijnlijke situatie. Maar de gemeente mag een graf dat voor 10 jaar is uitgegeven, na die periode uiteraard ruimen.

Men hoeft het voornemen om te ruimen niet te melden. U wist of behoorde te weten dat het grafje voor 10 jaar was uitgegeven.

Er is geen wettelijke of andere verplichting om afloop van die termijn te melden. Het is al extra om een bordje bij het graf te plaatsen en een aankondiging bij de ingang op te hangen.

Het zou m.i. fatsoenlijk zijn geweest als de gemeente u 6 of 7 jaar geleden een briefje had gestuurd, om u er aan te herinneren dat de 10 jaar verstrijken. Zodat u de gelegenheid had, als u wilde, om uw zoontje in een ander graf te laten herbegraven. Maar zoiets is geen verplichting.

Nabestaanden moeten dit soort dingen gewoon ook zelf in de gaten houden. Begrijpelijk dat men direct na een overlijden niet in staat is mij over dit soort zaken na te denken, maar later kan men zichzelf ook de vraag stellen hoe dit nu eigenlijk zit. Erg jammer dat u dat blijkbaar niet gedaan hebt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE