Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plaatsing grafsteen op algemeen graf


2 februari 2002

Vraag nummer: 535  (oude nummer: 333)

Kunt U mij vertellen hoe de plaatsing van de stenen op een algemeen graf moeten zijn ten opzichte van de ligging van de overledenen?
Zijn daar vaste regels voor?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er zijn geen regels voor de plaatsing van (kleine) grafstenen op een algemeen graf. Ook niet ten opzichte van de ligging van de overledenen. Er zijn zowel geen wettelijke regels, als dat de begraafplaatsen er zelf geen vaste voorschriften voor hanteren.Hoe en op welke plaats wat voor monument, staand of liggend, van welk formaat mag worden geplaatst, is bij een algemeen graf geheel te bepalen door de houder van de begraafplaats. Omtrent formaten liggen meestal voorschriften vast in een verordening of reglement. De volgorde e.d. is geheel een beslissing van de begraafplaats.

Het is gebruikelijk dat het monument voor de diepst begravene achteraan ligt of staat (als enige staande steen), en dat die van de hoger begravene(n) er voor ligt of liggen. Ik heb het echter ook wel eens andersom gezien (of beter, gehoord, van de beheerder, want als bezoeker op een begraafplaats weet je niet wie waar op welke diepte ligt). Ik heb onlangs ook wel iets anders gezien, namelijk dat kisten overdwars werden begraven, dus niet met het voeteneinde naar het pad, maar met de zijkant. En dat gebeurt met 2 kisten naast elkaar en 2 boven elkaar. Er worden dan links en rechts boven 2 kisten monumentjes geplaatst. Maar als je de exacte ligging niet weet, zou je met - van het voetpad af gezien - 2 monumenten achter elkaar denken dat er 2 mensen begraven zijn, haaks op het pad, terwijl het gaat om 4 mensen parallel aan het pad. Het kwam op die begraafplaats toevallig zo uit met de beschikbare ruimte. Het illustreert dat alle combinaties, steen voor, achter en zelfs naar opzij (vanuit de kist gezien) mogelijk zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Er is een nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011:
Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >