Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overplaatsing van algemeen graf naar eigen graf, is dit mogelijk?


26 februari 2007

Vraag nummer: 4664  (oude nummer: 8932)

Goedemiddag,

Mijn moeder ligt begraven in Nieuwenhoorn, Stoofweg. Mijn moeder overleed toen ik minderjarig was (13). Mijn stiefvader heeft toen getekend voor een algemeen graf. Ik heb geen contact meer met hem en wil dit liever ook zo houden. Over ruim 5 jaar loopt dit af, ze mag hier 20 jaar liggen. Nu wil ik graag dat dit graf blijft bestaan maar is dit mogelijk? Ik heb er meerdere mensen over gebeld en die kunnen mij alleen geen duidelijk antwoord geven. Kan ik de grafrechten van mijn stiefvader overnemen? Is het mogelijk om die 20 jaar dan te verlengen? Mocht dit niet het geval zijn kan mijn moeder dan overgeplaatst worden in een ander graf?
Ze ligt natuurlijk in een algemeen graf wat het waarschijnlijk lastig(er) maakt.

Ik hoop dat u mij antwoord kunt geven op al mijn vragen. Het zijn er veel, ik weet het, maar u zou me enorm helpen.

Alvast bedankt!!

Mvg,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Meestal is het niet mogelijk om de rechten van een algemeen graf te verlengen. Vaak omdat er ook andere mensen van andere families is hetzelfde graf liggen. Men kan dan het graf niet deels hergebruiken. Wie daar alles over kan zeggen, is de administratie van de begraafplaats.

Wat wel altijd kan, is het herbegraven van uw moeder in een nieuw eigen graf. U kunt nu al bij de begraafplaats schriftelijk aangeven dat u dat graag hebt. En vragen om u tijdig te waarschuwen. Ik zou dat contact overigens altijd schriftelijk doen, zodat wat dingen vast liggen.

U kunt de rechten op het huidige graf alleen van uw stiefvader overnemen, als hij daar schriftelijk mee instemt.

Uw moeder kan ook nu al herbegraven worden. Ik begrijp uit uw verhaal dat ze ongeveer 15 jaar geleden overleden is. Een herbegraving is in de regel na 10 jaar na het overlijden mogelijk. Het is evenwel lastiger als er ook andere mensen in hetzelfde graf liggen. Zie andere vragen in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven' voor de voorwaarden.

U zou ook kunnen overwegen om uw moeder niet te laten herbegraven, maar om de stoffelijke resten te laten cremeren. Dat is waarschijnlijk goedkoper dan een nieuw eigen graf huren. Na de crematie kunt u de as thuis bewaren of een andere bestemming geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE