Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Omzetten van algemeen graf; Resten onderliggende persoon opgraven?


19 december 2005

Vraag nummer: 4185  (oude nummer: 7111)

Geachte Heer van der Putten,

Is het na verstrijken van de wettelijke grafrust van 10 jaar noodzakelijk dat een onderliggende moet worden opgegraven, ook als de nabestaande van de bovenliggende de wens te kennen heeft gegeven om het bestaande algemeen graf om te zetten in een huurgraf en de onderliggende, wiens nabestaanden tien jaar lang taal noch teken hebben gegeven, voor lief te nemen.

Antwoord:

Geachte heer,

Als het algemene graf voor 10 jaar wordt omgezet in een graf voor 20 jaar, is het formeel niet nodig om de resten van de onderliggende persoon te ruimen.

Maar ik zou persoonlijk niet snel zo'n algemeen graf omzetten in een eigen graf, als er derden bij betrokken (kunnen) zijn. U zegt dat niemand taal noch teken heeft gegeven, maar dat zou wel eens fors kunnen veranderen. Het zou toch op een bepaald moment een probleem kunnen geven. U gaat ook een precedent scheppen.
Ik zou het altijd zuiver houden en de stoffelijke resten van de bovenliggende persoon opgraven en herbegraven in een nieuw eigen graf.
Er is ook geen enkele formele reden om problemen te laten ontstaan. U hoeft het graf niet om te zetten en u hoeft niet te voldoen aan de wens van de nabestaanden om de overledene in het huidige graf te laten. Als u gewoon opgraaft en herbegraaft kan er geen probleem met de nabestaanden van anderen ontstaan en krijgt u geen precedent.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >