Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moeder na grafrust in eigen graf van vader herbegraven


17 september 2008

Vraag nummer: 5686  (oude nummer: 11282)

Geachte heer/ mevr,
Wij zijn drie zussen en hebben een vraag, althans ik. Onze ouders zijn overleden, mijn moeder in 1989 en mijn vader in 1997. Nu willen mijn twee zussen het graf van mijn moeder opzeggen (zij ligt in een algemeen graf) en her laten begraven in het graf van mijn vader, die heeft een koopgraf. Ik ben het hier totaal niet mee eens, dat is een gevoelskwestie en vind ook niet dat dat hoort. Bij het overlijden van mijn vader hebben mijn twee zussen mij een volmacht gegeven via de notaris om alles te regelen wat er toen en in de toekomst geregeld moet worden, dat ik dat zou doen. Nu hebben wij het hier al eerder over gehad en hebben mij toen te kennen gegeven dat ze het desnoods stiekem zouden doen, waar ze dus nu mee bezig zijn ben ik achter gekomen. Ik wil dit niet kan ik hier nog iets aan doen???
Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet zich - denk ik - eerst eens realiseren dat het met de grafrust van uw moeder snel gedaan kan zijn. Uw moeder ligt in een algemeen graf. Algemene graven worden in de regel voor slechts 10 jaar uitgegeven. Op een klein aantal begraafplaatsen hanteert men een wat langere termijn, soms 15 of 20 jaar. Maar 10 jaar is op 95% van de begraafplaatsen gebruikelijk. De kans is heel groot dat de rechten op het gebruik van het graf van moeder al in 1999 verlopen zijn.
Dat betekent dat het graf geruimd kan worden. Meestal doen begraafplaatsen dat niet na 10 jaar en 1 dag, maar wachten ze tot ze een groter aantal algemene graven gelijktijdig kunnen ruimen. Maar het zal in ieder geval zo zijn dat het graf van uw moeder geruimd gaat worden. Het is verstandig om bij de beheerder van de begraafplaats navraag te doen wat de plannen op dat vlak zijn. Maar ook als men geen plannen heeft: men kan van de ene op de andere dag besluiten om dat te doen.

Ik kan me wel voorstellen dat u moeite hebt met de idee om de grafrust van uw moeder te verstoren. Van de andere kant: dat gaat toch gebeuren. En dan gaan de stoffelijke resten naar een verzamelgraf of knekelput. Is het dan niet beter dat ze bij uw vader in het graf komen?

Ik zie niet goed in wat de volmacht die uw zussen u in 1997 hebben gegeven om via de notaris om alles te regelen wat er toen en in de toekomst geregeld moest worden, met deze kwestie te maken heeft. Dit is geen erfeniskwestie en er is - ook in de tijd - geen directe relatie met het overlijden van uw vader. Zo ver strekt een volmacht niet.

Uw zussen kunnen zelf een vergunning voor opgraving vragen bij de burgemeester. U kunt daar formeel bezwaar tegen maken. U vraagt wat u nog kunt doen: wel, bezwaar maken. Maar in deze omstandigheden denk ik niet dat uw bezwaren veel kans hebben. Uw moeder kan en zal niet eeuwig in dat algemene graf rusten en dan zal iedereen zeggen dat haar stoffelijke resten beter bij vader kunnen rusten, dan in een knekelput bij vreemden.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >