Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag een gemeente de uitgifte van een algemeen graf weigeren?


14 september 2016

Vraag nummer: 47386

Als een familie een begrafenis regelt en betaald en de familie maakt de keuze om de overledene in een algemeen graf te begraven, mag de gemeente dan een algemeen graf weigeren of eerst onderzoeken of de familie wel een particulier graf kan betalen of heb je als nabestaanden het recht om te kiezen voor een algemeen graf of een particulier graf?
Het gaat om de gemeente X.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb de 'Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen X 2010'van de gemeente X er op na geslagen. Volgens deze verordening worden zowel algemene graven als particuliere graven met een uitsluitend recht uitgegeven.

Ik heb ook eens in de Verordening lijkbezorgingsrechten van de gemeente X gekeken. Volgens deze verordening worden uitsluitende grafrechten uitgegeven op particuliere graven. Er worden geen grafrechten of gebruiksrechten verleend voor grafruimtes in algemene graven. Wie niet beseft dat in deze gemeente net als op een aantal andere begraafplaatsen helemaal geen kosten voor de gebruiksrechten van een plek in een algemeen graf worden geheven (zodat begraven goedkoper is en blijft dan cremeren), zou kunnen denken dat geen algemene graven beschikbaar zijn. Maar dat is dan een vergissing van de betreffende ambtenaar. Men betaalt in X wel (lage) begraafkosten voor een begraving, maar geen huur voor het gebruik van een algemeen graf.
Misschien is het zo dat in de fraaie plattelandsgemeente X bijna nooit een algemeen graf wordt uitgegeven en dat de misschien niet zo erg ervaren ambtenaar waar u contact mee had in de veronderstelling was - gelet op de afwezigheid van kosten van huur van een algemeen graf - dat geen algemeen graf kon worden uitgegeven.
Maar dat is dus een misverstand.

Als geen sprake is van een misverstand, maar de gemeente willens en wetens de uitgifte van een algemeen graf weigert, zou ik eerst eens vragen naar de reden. Puur uit nieuwsgierigheid, want ik kan het me niet voorstellen.

Maar wat, als de gemeente blijft weigeren? Dan zou ik, als ik u of een nabestaande was, de gemeente een brief sturen (per fax of scan of afgeven), waarin ik zou verzoeken en zo nodig sommeren om uiterlijk de volgende ochtend om 10.00 uur een plaats in een algemeen graf beschikbaar te stellen. En dat als dat niet gebeurt, u dat gegeven zou opvatten als een weigering, waartegen dan bezwaar zal worden gemaakt. Dan kunt u om 10.01 uur een kort bezwaarschrift indienen bij de burgemeester en wethouders en om 10.02 uur bij de rechtbank om een voorlopige voorziening vragen. Dan moet formeel eerst een bezwaarschrift zijn ingediend, vandaar deze volgorde.
In dit soort zaken heb ik eind van de middag een begunstigend vonnis. Dat kunt u ook eens proberen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >