Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten opgraven van mijn moeder uit algemeen graf


7 november 2011

Vraag nummer: 26611

Hallo, mijn moeder ligt in een algemeen graf begraven. Nu gaat de gemeente Binnemaas volgend jaar daar honderden graven ruimen i.v.m ruimte gebrek. Graag zou ik over het stoffelijk overschot van mijn moeder willen beschikken. Omdat er een monument komt zonder namen en ik er niet voor kiest voor een algemeen graf maar eventueel cremeren. Nu vraagt de gemeente hier een bedrag voor van 500 euro. Dit bedrag vragen zij omdat ze dan moeten uitzoeken dat ze de juiste persoon aan mij mee geven klopt dit? Terwijl ze aan geven dat iedereeen die opgeraven gaan worden apart in een kistje komen? En daarna in een algemeen geplaatst gaan worden. Mijn vraag is is dit correct van de gemeente om dit bedrag aan mij te vragen terwijl ze daar vele graven gaan ruimen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dit is correct.
Volgens de Verordening lijkbezorgingsrechten van de gemeente Binnenmaas is voor het opgraven van een overledene ten behoeve van een herbegraving elders of een crematie een tarief van EUR 506,50 verschuldigd.

Het opgraven voor een crematie van de stoffelijke resten is geen normale ruiming. Men moet de stoffelijke resten zorgvuldig apart opgraven. Er is ook een vergunning van de burgemeester voor nodig.

Zo'n belasting (want dat is het) is een normale zaak. Binnenmaas is met dit tarief in vergelijking met andere gemeenten nog aan de goedkope kant.

Bovendien hebt u het voordeel dat er blijkbaar door u geen bedrijf ingehuurd moet worden om de opgraving uit te voeren. Dat is vaak nog het geval bij andere begraafplaatsen. Dan komen er nog de kosten van dat bedrijf bij.

Zie voor opgraven (ten behoeve van herbegraving of crematie) ook:


Zie ook vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE