Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten algemeen graf als Justitie de begraafopdracht heeft gegeven


21 november 2005

Vraag nummer: 4125  (oude nummer: 6911)

De vraag is simpel:
Als de officier van justitie opdracht geeft tot het begraven van een (nog steeds) onbekende en niet geïndentificeerde persoon, voor wiens rekening komen dan de kosten van het graf?
Met vriendelijke groet,
Mw. A. Jongerden

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit kan niet. De officier van justitie geeft nooit opdracht tot het begraven van een (nog steeds) onbekende en niet geïndentificeerde persoon. De officier kan alleen zeggen dat hij bezwaar heeft tegen cremeren en/of geen bezwaar tegen begraven, waarna geen verlof tot verbranding mag worden afgegeven, maar alleen verlof tot begraven.

De lijkbezorging is echter, als niemand anders iets doet, een taak van de burgemeester. Dat is de wettelijke regeling, daar kan niemand, verandering in brengen.
In dit geval betekent het slechts dat de burgemeester de lijkbezorging moet uitvoeren met inachtneming van de beperking van de officier van jusititie. Die mij overigens heel verstandig lijkt. Een begraven persoon kan alsnog verbrand worden en omgekeerd niet; het lichaam kan ook voor strafrechtelijk onderzoek nog relevant zijn.

De kosten zijn ook voor de gemeente. De gemeente kan de kosten wellicht later verhalen als bekend is wie de onbekende persoon is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE