Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven verplicht?


11 april 2007

Vraag nummer: 4757  (oude nummer: 9167)

Mijn ouders zijn begraven op een algemene begraafplaats. Deze graven gaan geruimd worden.De gemeente biedt de mogelijkheid alsnog een graf te kopen.
Ik wil het graf kopen waarin mijn ouders begraven liggen, volgens de gemeente kan dit niet en moet er een nieuw graf gekocht worden waarin mijn ouders worden herbegraven.
Mag de gemeente dit zo beslissen ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U schrijft dat uw ouders begraven zijn op een algemene begraafplaats. Een algemene begraafplaats is een gemeentelijke begraafplaats. Dat zegt op zich nog niets.
Bedoelt u dat uw ouders begraven zijn in een algemeen graf? Als mensen begraven zijn in een algemeen graf, dan is het inderdaad niet mogelijk om dat graf te verlengen (wat u 'kopen' noemt).
Ik ken de betreffende begraafplaats en de locatie niet, maar in het algemeen geldt het volgende. Algemene graven worden meestal gezamenlijk geruimd. Algemene graven zijn in de regel goedkoper dan eigen graven ('koopgraven') omdat ze voor een kortere termijn worden uitgegeven, maar ook omdat ze per heel vak worden geruimd. Het is veel goekoper om een hele reeks graven naast elkaar te ruimen, dan losse graven die tussen andere in liggen. Dat maakt de graven goedkoper. Het is ook bijna niet mogelijk om 1 graf ongemoeid te laten liggen, als alle graven er om heen geruimd worden. U moet beseffen dat graven vaak 2 of soms 3 meter diep zijn. Als je dan 1 graf niet zou ruimen, heb je een zandkolom van 2 of 3 meter hoog met een lengte van ongeveer 2 meter en een breedte van ongeveer 1 meter in een verder uitgegraven terrein. Dat blijft niet staan. Dan zou je een soort damwand rondom dat graf moeten slaan. Dat werkt niet, daar zijn ook geen materialen voor die een begraafplaats in huis heeft. Dat is feitelijk vaak het probleem. Dat heeft dus vaak niet met onwil van de begraafplaats te maken, maar met een technisch probleem. Dat technische probleem is natuurlijk op te lossen, maar alleen tegen hoge kosten, hoger dan de kosten van uitgifte van een nieuw graf.

Voorts is het zo dat als mensen in een algemeen graf begraven worden, dat tevoren bekend is dat het graf niet verlengd kan worden. Dat staat in de verordening van een gemeentelijle begraafplaats, in folders, wordt als het goed is ook door de uitvaartverzorger gezegd, etc. Wie wil dat een graf langer bestaat, moet óf direct een eigen graf nemen, óf de overledene laten herbegraven.
Toen men opdracht gaf in een algemeen graf te begraven, heeft men er ook voor getekend hier mee in te stemmen.

Stel dat uw ouders wél in een eigen graf begraven zijn, dan hebt u wettelijk het recht om het graf wel te verlengen. Dan moet de gemeente de extra kosten maken om het graf fysiek in stand te houden, ook als er om heen geruimd zou worden.

Zie ook vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken 'algemeen graf' en 'opgraven en herbegraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE