Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herbegraven na aankondiging (vervolg 9830)

1 november 2007

Vraag nummer: 5030 (oude nummer: 9834)

In aanvulling op mijn vraag nr. 9830. Als je bericht hebt gehad van de gemeente na afloop van de 1e 10 jaar (datum september 2003, bericht ± januari 2004) en je daar inderdaad mee accoord gaat, kan het dan bijna 4 jaar duren voordat ze dit gaan doen als je geen wensen hebt opgegeven voor een specifieke datum. En welke kosten mogen ze dan berekenen. De kosten die geldig waren in 2004 of de huidige prijzen? (die inmiddels fors gestegen zijn)

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het gaat om de ruiming van algemene graven. Dit soort graven verloopt na 10 jaar. Maar dat wil niet zeggen dat men meteen na 10 jaar en 1 dag de spade in de grond zet om te gaan ruimen. Men wacht in de regel eerst tot van een heel vak de termijn verlopen is en men in de planning het vak weer vrij wil hebben. Hoe langer men een vak onaangeroerd laat, hoe beter, want dan ontbinden de stoffelijke resten langer.

Ja, het kan dus inderdaad 4 jaar duren voordat men tot ruiming overgaat.

U zegt dat u een wens hebt kunnen opgeven voor een specifieke datum. Dat kan ik me voorstellen, want er zijn twee mogelijkheden.
De eerste mogelijkheid is dat u direct na afloop van de termijn van 10 jaar de stoffelijke resten laat opgraven en herbegraven. Op een door u gewenste datum.
De tweede mogelijkheid is dat u wacht tot het vak geruimd wordt.
Het verschil tussen die twee mogelijkheden is dat men in het eerste geval speciaal voor u gaat opgraven en dat er in het tweede geval toch al opgegraven wordt ten behoeve van de ruiming. Dat maakt een verschil in kosten. In het eerste geval bent u kosten voor de opgraving verschuldigd; in het tweede geval rekent men die vaak niet. In alle gevallen zijn er natuurlijk de kosten van de herbegraving en van het nieuwe graf. Men is in het geval dat men de ruiming afwacht gewoonlijk goedkoper uit. En men spaart in de tussentijd ook de kosten van huur van een nieuw graf uit.

De kosten die men nu anno 2007 mag rekenen, is het tarief van 2007, niet het tarief van 2003 of 2004. Dat die tarieven inmiddels fors gestegen zijn is jammer, maar dat is uw risico als u in 2004 besloot om te wachten. Aan de andere kant is het zo dat men u geen huur over de periode september 2003 tot heden in rekening brengt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder